Klart vi heier på Narvik!

Leder av alpinkomiteen, Ola Evjen, og skipresident Erik Røste fortalte mandag at Narvik blir norsk søkerby for et alpin-VM i 2027.  Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Arrangement av et slikt format er med på å bygge samhold og stolthet i en hel landsdel.

leder

Det gikk som det strengt tatt burde gå. Heldigvis. Mandag kveld satte Norges Skiforbund «godkjent»-stemplet på prosjektgruppens innstilling, og dermed er det bare å si heia Narvik og heia Nord-Norge!

Å bli innstilt som Norges kandidat til alpin-VM i 2027 er definitivt stort. Godt og målrettet arbeid har gitt malmbyen god fart i en krevende løype med målgang noen år fram i tid. Konkurransen er hard, blant annet fra Aspen, Salbach og Sotsji, men vi er helt sikker på at den skal ha mye å fare med, den som skal overbevise FIS til å gå for noe annet enn spektakularitet på sitt beste.

Få, om noen, kan tilby en løypetrasé som starter på i overkant av 1.000 meter, og praktisk talt ender opp i fjæresteinene. TV-bildene vil gå sin seiersgang verden over.

Vi har sett det før. Historien om Narviks VM-kandidatur følger omtrentlig samme dramaturgi som Arctic Race of Norway og Tromsø-OL: Det starter med en hårete idé som et fåtall har tro på — egentlig. Etter hvert blir det litt mindre uoppnåelig og mer håndfast, før det konkretiseres og blir både gjennomførbart og gjennomført.

Nå ble det riktignok ikke noe Tromsø-OL i 2018, fordi planene om en vinterolympiade i det høye nord ble skrinlagt av Stortinget, allerede før ishavsbyen fikk anledning til å måle krefter med blant andre Pyeongchang. Ifølge en kvalitetskontroll utført av Veritas, ville man gå på en økonomisk stjernesmell, og i en nasjonal meningsmåling gjort av Norstat, sa 60 prosent av de spurte at de var mot at Tromsø eller Nord-Norge skulle søke om et OL-arrangement.

Men dette var snøen som falt i fjor. Nå skal vi glede oss over at skiforbundets styre har gitt Narvik og Nord-Norge muligheten til å sette landsdelen på verdenskartet. I dette glansede mulighetsbildet handler det også om at hele landsdelen tiltrer heiagjengen, uten umiddelbare «krav» om motytelser av noe slag. De vil komme uansett. For basert på erfaring fra Arctic Race of Norway, vet vi at større, internasjonale idrettsarrangement gir ringvirkninger innenfor en relativt stor radius.

Verdens nordligste etapperitt på sykkel er dessuten et håndfast bevis på at arrangement av et slikt format er med på å bygge samhold og stolthet i en hel landsdel. Det i seg selv er god nok grunn til å si heia Narvik!


Minileder

Det nye VG

Politiets bruk av Twitter er sterkt kritisert for tida. I går slo politiet i Tromsø til med meldinga om at «Tre høner er observert gående i Holmboevegen».

VG er fullstendig utkonkurrert som hovedleverandør av kuriøse nyheter fra nord.