Nå brenner det under føttene våre

Spørsmålet er ikke lengre hvordan klimaet vil endre seg, men hvor ille

Folkebladet på lederplass torsdag 11. oktober
leder

Det nytter ikke å late som lengre. Nå haster det virkelig med å gjøre klimagrep som monner.

Om ikke har vi ingen sjanse til å forhindre enda en katastrofal økning i temperaturen på jorda.

FNs klimapanel har nettopp lagt fram sin siste rapport, og den er skremmende. Med dagens utslippsnivå av klimagasser kan den globale temperaturøkningen passere 1,5 grader Celsius så tidlig som 2030, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

Ifølge rapporten er Jordas overflate allerede varmet opp en grad i gjennomsnitt. Dette har medført at havet har steget og en dramatisk økning i ekstremvær, med kraftige stormer, flommer og tørke. Hvis ingenting blir gjort vil kloden være på vei mot en økning på tre-fire grader, noe som vil bli katastrofalt.

Men vi hadde jo slik en fin og varm sommer, vil enkelte si. Andre vil svare at vinteren jo var iskald og langt fra overopphetet. Disse kan ta en prat med de som lever i tyfonherjede områder i verden. De som allerede opplever at øyene de har vokst opp på, står under vann.

Eller de kan ta en telefon til slekt og venner på øst- og vestlandet og snakke om sommerens hetebølge, og påfølgende fôrkrise for bøndene.

Det er for sent å late som om klimaproblemene ikke eksisterer. Og det er for sent å hevde at andre må gjøre noe først, for det vi gjør monner i så liten grad at det ikke er noen vits. Norge må, som den velferdsnasjonen vi er, gå foran som et lysende eksempel på at det går an å redde verden, og samtidig leve greit.

Vi må være forberedt på at det vil svi. Cicero melder av blant annet forbruket av olje må reduseres opp mot 40 prosent innen 2030. Det er et kutt som vil påvirke oss, men som vi på vegne av kloden må gjøre. For vi har strengt tatt ikke noe valg.

– De neste ti årene er helt avgjørende for om vi skal klare å beholde en verden slik vi kjenner den i dag, uttalte klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) etter at rapporten ble lagt fram.

Spørsmålet er ikke lengre hvordan klimaet vil endre seg, men hvor ille. Og vi har kun muligheten til å begrense det nå!


Minilleder: Pent sagt?

Harstadværingene er mye mer opptatt av utseende enn folk i Narvik, uttaler en frisør fra Harstad.

Nå forstår vi endelig hvorfor Nordland og Troms ikke ble slått sammen.