Du må faktisk velge — nå!

SNART VALG: Den sensasjonelle presentasjonen av lensmann Arnold Nilsen som Senja Aps listetopp, ga oss noen andre viktige påminnelser, skriver Folkebladet på lederplass. her er Nilsen sammen med Senja Aps varaordførerkandidat: Marit Stubberud Hanssen  Foto: Stian Jakobsen

De aller viktigste politikerne vi har, det er de i førstelinja

Folkebladet på lederplass fredag 14. september
leder

Den sensasjonelle presentasjonen av lensmann Arnold Nilsen som Senja Aps listetopp, ga oss noen andre viktige påminnelser:

Valget er om ganske nøyaktig ett år. Nominasjonene er begynt, og slik sett: Valgkampen er igang!

Når vi om ett år går til urnene for å velge nye kommunestyrer for syv kommuner i Folkebladets dekningsområdet (Senja, pluss Lavangen, Salangen, Dyrøy, Sørreisa, Målselv og Bardu) må vi ha bestemt oss for hvilket parti vi vil stemme på, og eventuelt hvilke representanter vi vil ha. Imidlertid må vi gjøre et vel så viktig valg lenge før.

Vi må nå og med en gang bestemme oss for om vi selv vil engasjere oss, og stille på de ulike listene.

Nå tillater valgloven at partiene setter opp personer uten deres samtykke, men de aller, aller fleste visste at de var der. Noen er rett nok såkalt listefyll, altså folk som sier ja fordi de vet at de havner langt ned og ikke får verv, men noen — de aller fleste vil vi formode — står på en liste fordi de vil utrette noe som politikere.

Det er en usedvanlig viktig jobb. De som stiller på listene og blir valgt skal avgjøre hvordan kommunene skal styres, og hvilke grep som skal tas. De skal bestemme om lys skal være på, om skoler skal bygges eller legges ned, hvor høy eiendomsskatten skal være og hvilke kommunale veier som skal opprustes. Det er de, og ikke de som sitter hjemme og kritiserer vedtakene på Facebook i etterkant, som bestemmer. Om du vil at dine meninger skal være avgjørende, må du altså melde deg til tjeneste nå.

1. amanuensis ved Universitetet i Tromsø, Bård Borch Michalsen, sa torsdag til NRK Troms det som også er alldeles korrekt: Dersom du vil ha muligheten til å påvirke beslutningene før de tas, og delta i prosessene, så må du selv melde deg til tjeneste. Men du må være forberedt på at det koster.

Hjemmesitterne og sofakommentatorene er mange, og der er det mange som ikke forstår hvilket arbeid mange lokalpolitikere legger ned. Kritikerne kaster om seg med karakteristikker og meninger som kan svi ryggskinnet av de mest hardbarka politikerne. Man må også være klar over at demokratiet tar tid, er tildels tungrodd — og at det handler like mye om å tape kamper som å vinne.

Om du er villig til å ta denne belastninga, da bør du melde deg til tjeneste. Mange plasser er allerede besatt i de fleste partiene, men garantert er det også mange som fortsatt leter.

Vi hedrer ofte vår toppolitikere, de på Stortinget, men faktum er at de aller viktigste politikerne vi har, det er de i førstelinja — kommunestyrerepresentantene.


Minileder: På papiret

Telenor og DnB tjener alene en halv milliard kroner i året på gebyrer på papirfaktura. Det koster fem kroner å sende en faktura, men kundene må betale ti ganger mer, skriver Dagens Næringsliv.

De burde fått avskjed på grått papir.