Mæland trykket på pauseknappen

Det er rett og slett en oppsiktsvekkende situasjon som er oppstått, og det blir spennende å se hva Stortinget nå velger å foreta seg — inkludert Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Folkebladet på lederplass tirsdag

KLOKT: - Slik sett er det en klok beslutning fra Monica Mælands side, men samtidig viser dette hvor dårlig forarbeid som har vært gjort i denne saken, og hvor elendig forankret hele prosessen har vært, skriver Folkebladet på lederplass.  

leder

Kommunalminister Monica Mæland (Høyre) kjøper seg tid i regionreformen. Hun vil ikke foreta seg noe som helst før Stortinget behandler saken på nytt i høst.

– Jeg tror det vil være klokt nå å se hvorvidt Stortinget vil behandle dette på nytt eller ikke. Vi trenger ikke kalle inn til noe nytt møte hvis ikke noen møter, sa en skuffet Mæland til NTB etter at hun mandag hadde snakket om den fastlåste prosessen med fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) fra Troms.

Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) boikottet møtet der Mæland gjorde det klart at hun verken har hjemmel eller noe ønske om å overta prosessen, slik fylkestinget i Troms har bedt henne om. Slik sett er det en klok beslutning fra Monica Mælands side, men samtidig viser dette hvor dårlig forarbeid som har vært gjort i denne saken, og hvor elendig forankret hele prosessen har vært.

Folket i Finnmark har sagt rungende nei, og opprøret som kom i ettertid etter at Stortinget vedtok sammenslåing av Troms og Finnmark burde ikke overraske noen. Heller ikke at finnmarkspolitikerne følger folkemeninga. Noe annet ville vært politisk selvmord.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer nå Mæland for at hun under Arendalsuka antydet at hele regionreformen settes i fare dersom prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms havarerer for godt. Gahr Støre mener Finnmark er i en helt spesiell posisjon, og at kommunalministeren kan ikke stille det minste og mest utsatte fylket til ansvar for hele prosessen, når alt de har gjort er å si nei til tvang, sa Støre til NTB.

– Det er helt utrolig av Ap-lederen å si at det er et problem at jeg forholder meg til flertallet i Stortinget. Derimot er det et problem at Arbeiderpartiet i Finnmark ikke vil forholde seg til et flertall i Stortinget, og at de nå støttes av sin partileder, svarte Mæland på spørsmål fra NTB under en pressekonferanse etter møtet med Troms.

Og det er all grunn til å stille spørsmål ved Støres kritikk, fordi det faktisk er Stortinget som har gjort vedtaket, og som derfor har hovedansvaret for at prosessen er havnet i myra. Men samtidig er det selvsagt uhørt at politikere på et lavere nivå enn Stortinget etter eget forgodtbefinnende kan boikotte et vedtak i landets nasjonalforsamling.

Det er rett og slett en oppsiktsvekkende situasjon som er oppstått, og det blir spennende å se hva Stortinget nå velger å foreta seg — inkludert Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Minileder: Hvilken planet?

Den nye fiskeriministeren Harald Tom Nesvik sier til Nettavisen at han ikke visste at Per Sandberg hadde fått seg kjæreste.

På hvilken planet har Nesvik oppholdt seg de siste ukene?