Sentrale Ap-topper i i Lofoten og Vesterålen har stått i kø for å endre standpunkt i saken om konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten. Ifølge en opptelling som NRK har gjort, går ni av 11 Ap-partilag i Lofoten og Vesterålen imot Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om å åpne det aktuelle havområdet for konsekvensutredning.

Det er oppsiktsvekkende at man stenger døra for å innhente kunnskap, og det er mildt sagt tafatt å begrunne det med at det ikke har noen hensikt å bruke tid og ressurser på en tapt sak, som Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo uttrykker det.

I så måte er det mer tak i Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik som bekrefter sin tro på at det bør åpnes for å hente inn mer kunnskap om våre nærmeste havområder. Dette når altså moderpartiet er i ferd med å innta det motsatte standpunkt ved at et to år gammelt kompromiss er under press. Aasvik går så langt som å uttale at et varig vern vil være å «forkludre Arbeiderpartiets sjel». Det er et sterkt signal.

En konsekvensutredning vil altså si innhenting av mer kunnskap. Motstanderne av oljevirksomhet i nord hevder at konsekvensutredning alltid medfører oljeutvinning, men det finnes flere eksempel på det motsatte. Det gjelder blant annet Nordland VI, som er konsekvensutredet. Det er til og med boret i områdene, men områdene er i dag ikke åpne for utvinning.

Hadsel-ordføreren uttaler til Vesteraalens Avis at hun tror det både er et flertall i folket og «politisk» mot oljevirksomhet i våre nære havområder. Hun har trolig rett når det gjelder folket. Det er imidlertid en sannhet med modifikasjoner at politikerne er imot. SV og Senterpartiet hindret Stoltenberg-regjeringene fra å åpne for mer oljevirksomhet, mens KrF og Venstre har hindret Solberg-regjeringene. I denne saken har mindretallet bestemt over flertallet fram til 2016. Ap, Høyre og Frp har lenge sagt ja til å konsekvensutrede alle våre nærmeste havområder, Nordland VI og VII og Troms II.

Arbeiderpartiet er etter gjeldende partiprogram tilhenger av å konsekvensutrede området sør for Lofotodden. Høyre og Arbeiderpartiet er også tilhengere. Dermed er det egentlig et stort flertall for å hente inn mer kunnskap i dette området. Men dette kan altså endre seg etter landsmøtet i Arbeiderpartiet, og da kan det også bli et politisk flertall mot konsekvensutredning.

Oljesaken splitter både landsdelen og kommunene. Derfor er det modig av en ordfører å ytre så klart i en sak der hun har befolkningen mot seg. Å si nei til mer kunnskap er et dristig valg.

Minilederen: Bannskap

Legene må få lov å banne og si «faen» når de snakker med sine pasienter, sier barnelege Bård Fossli Jensen til VG.

Ja, tenk hvor fint legene kunne hatt det uten de faens pasientene.

– Å si nei til mer kunnskap er et dristig valg, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix