Det har alltid stormet rundt vår avgåtte fiskeriminister Per Sandberg. Og selvsagt var det stormkast også da han gikk av mandag. Han varslet også — gang på gang — at han på pressekonferansen tirsdag vil ta et oppgjør med den «heksejakten» han åpenbart føler seg utsatt for de siste to ukene, blant annet fra mediene. Det kan bli enda mer leven.

Selv om Per Sandberg sa at han bestemte seg for å trekke seg allerede forrige uke, er det ingen tvil om at han har vært utsatt for press både fra statsministeren og eget parti. Det kunne ikke fortsette etter hans famøse Iran-ferie og brudd på grunnleggende sikkerhetsregler.

Erna Solberg sa først at hun hadde tillit, og at «alle kan gjøre feil». Men så ballet det bare på seg, mer og mer. At han reiste på spontan Iran-ferie sammen med sin nye norsk-iranske kjæreste, uten å melde fra til eget departement og statsministerens kontor, slik reglene krever, kunne han nok ha kommet seg unna.

Men at han tok med sin tjenestetelefon til et land som driver pågående etterretning mot Norge, at han på eget initiativ som statsråd deltok på feiringen av Irans nasjonaldag, markeringen av prestestyrets maktovertakelse i landet — og at han også tok tjenestetelefonen med seg også til Kina — ble rett og slett for mye for Erna Solberg.

At det i tillegg har kommet fram opplysninger som tyder på at han har handlet med overlegg; at han lot være å melde fra om reisen fordi han var redd opplysningene kunne lekke til mediene og hans fraseparerte kone, gjorde at det bare var en utvei — hodestups ut av statsrådskontoret.

At Per Sandberg også har drevet det politiske kommentatorer omtaler som «privat utenrikspolitikk», da han takket personlig ja til invitasjonen fra Irans ambassade til å feire det islamistiske prestestyrets revolusjonsseier, er rett og slett oppsiktsvekkende. Og det er heller ikke spesielt lurt å omtale ferien i Iran og det iranske folk og samfunn i rosende ord. Det skapte sterke reaksjoner i regjeringen og det politiske miljø.

I sum ble det for mye — en alt for lang rekke av feilvurderinger, manglende aktsomhet og slumsete forhold til sikkerhet som gjorde det uforenlig å fortsette som statsråd — i en regering som er under press for sitt arbeid med nasjonal sikkerhet.

Mandag ble det også klart at Sandberg trekker seg som nestleder i partiet. Det kan være et endelig farvel med rikspolitikken for en av Frp mest rutinerte og fargerike politikere de siste tiårene.

Minilederen: Rekorder

Per Sandberg uttalte mandag at han er stolt over at sjømatnæringa har satt nye rekorder hvert eneste år mens han har vært fiskeriminister.

Ja, han har satt mange nye rekorder, den godeste Sandberg.

Harald Tom Nesvik (t.v.) tar over som ny fiskeriminister etter Per Sandberg (t.h.). Avtroppende minister Per Sandberg overleverte nøkkelen til Nesvik mandag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix