Om ei uke braker det løs. 70.000 elever møter opp til sin første dag på videregående skole. Og da skrives det historie; For første gang i den videregående skole i Norge er det like mange elever som tar yrkesfag som studieforberedende.

For både næringslivet og det offentlige er det slik sett en jubeldag. Målet om å få flere til å velge yrkesfag er i ferd med å lykkes. Nå handler det om å ta godt imot disse elevene, gi dem praksisplasser etter hvert – og sørge for at de kommer seg ut i arbeidslivet som velkvalifiserte fagarbeidere, uansett yrke.

Så vil det etter hvert vise seg hvor mange av disse elevene som går gjennom utdanningen og fullfører. Dessverre har tendensen tidligere vært at altfor mange faller fra underveis, at de bruker for lang tid på utdanningsløpet – og at mange sliter med å få seg lærlingplass.

At vi trenger gode fagarbeidere i industrien, i bygg og anlegg, handelsnæringene og som helsearbeidere i kommuner og stat hersker det ingen tvil om. Statistikkene til NHO forteller at behovet for ansatte med yrkesfag og fagskole er enormt i Norge. Næringslivet nærmest roper etter mer faglært arbeidskraft.

Det er resultatene av et langsiktig arbeid vi nå ser, når antallet på yrkesfag har nådd igjen antallet på studieforberedende i den videregående skole. Det har vært viktig å få fram det enorme behovet for faglærte, og ikke minst heve statusen på yrkesfag i skolen. Å ufarliggjøre det å velge sin utdanning allerede som 16-åring har også vært en del av taktikken for å få til denne økningen. Nå tør flere velge yrkesfag, også fordi elevene er blitt tryggere på at de kan endre kursen og velge noe annet underveis.

Men ikke minst at elevene vet at det er svært gode muligheter for å få jobb når de er ferdig, har vært en viktig dimensjon. Og at døra til høyere utdanning står åpen. Det er en viktig del av det som har vært et suksessprosjekt i videregående skole i Norge.

Men det er fremdeles et faktum at én av fire står uten fagbrev eller endelig eksamen etter fem år. Frafallet i videregående er blitt noe mindre de siste årene, men fortsatt er tallene urovekkende høye. Dette må fortsatt være i fokus. At flere søker yrkesfag hjelper lite dersom frafallet ikke går kraftig ned.

Kvaliteten i utdanningsløpet er helt avgjørende for å holde elevenes motivasjon og tro på seg selv oppe. Og at næringslivet holder dørene vidåpne når de som vil ha lærlingplass banker på.