De ansatte ved rundt 40 norske industribedrifter slapp med skrekken. I forrige uke kom meldingen om at EU har besluttet å unnta Norge fra ekstratoll på stålprodukter, det såkalte beskyttelsestiltaket som er en følge av handelskrigen mellom USA og Kina. Tiltaket er midlertidig og den videre utviklingen av handelskrigen mildt sagt uforutsigbar. Men i denne omgang er det bare å slutte seg til den sommerlige gleden over å slippe en uvisshet på de aktuelle arbeidsplassene omkring i landet. Samtidig kan det konstateres at EU ikke hadde annet valg enn å beskytte sine egne produsenter mot den asiatiske eksportstrømmen til Europa som ville følge av USAs nye tollbarriere. En handelskrig har noen fellestrekk med en militær konflikt, med tanke på ringvirkninger og spredningseffekt.

USA holder seg med en president som vil erstatte internasjonale avtaler og institusjoner – og en regelstyrt verdenshandel – med tosidige ordninger under mottoet «Amerika først». En slik handelspolitikk peker entydig mot et nytt tilbakeslag i internasjonal økonomi, der små land med en åpen økonomi står utsatt til.

Samtidig er det grunn til å minne om at 80 prosent av norsk eksport går til EU-land. Å sikre tilgangen til EUs indre marked må ha høyeste prioritet i en mer uoversiktlig situasjon. Regjeringens fremste argument for unntaket fra ekstratollen på stål, har vært EØS-avtalens prinsipp om like konkurransevilkår i EU/EØS-området. Og resultatet bekrefter at EØS-avtalen gir Norge en helt annen posisjon enn land med avgrensede frihandelsavtaler med EU, slik som Sveits. Lederen i NHO-organisasjonen Norsk Industri, Knut Sunde, håper at også Nei til EU forstår forskjellen.

Akkurat det blir kanskje omtrent som å be Bellona og Zero innse at klimaendringene ikke har noe med menneskelig aktivitet å gjøre. Men politiske partier og fagorganisasjoner som på ulike vis har satt seg fore å sette EØS-avtalen i spill, burde tenke seg godt om. Selvsagt er det sider ved avtalen som kan diskuteres – som er noe annet enn å reforhandle. Både den gryende handelskrigen USA-Kina og all uvisshet rundt utfallet av brexit tilsier at det ikke sås tvil om den avtalen som nå på nytt har vist sin verdi når det gjelder å ivareta norske interesser.

Minilederen: Kort på sidene...

Vegvesenet lot vente på seg med å klippe grøftekantene i Bergsbotn, så Karl-Olav Johansen tok like godt affære selv med traktoren sin.Sommerfrisyren er kort på sidene og litt lengre oppe i bakken.

Skrekk: – De ansatte ved rundt 40 norske industribedrifter slapp med skrekken, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix