LO vil ha flere arbeidere i Arbeiderpartiet. Det må bli flere på partiets valglister som forstår industriarbeiderens hverdag og som kan representere industrien, sier Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, til Aftenposten. Han varsler en planmessig innsats for å motivere og skolere sine tillitsvalgte til politiske verv, med sikte på så vel neste års kommune- og fylkestingsvalg som stortingsvalget i 2021. Og Eggum har unektelig et poeng: På Aps lister til fjorårets stortingsvalg hadde 4.6 prosent av kandidatene bakgrunn fra industrien. I den stortingsgruppen man endte opp med, har Fellesforbundet bare fem medlemmer, hvorav to på tampen av sin politiske karriere.

En gang i tiden var det industrien som utgjorde Aps maktbase. Og fortsatt har industrien en hovedrolle når det gjelder sysselsetting, næringsutvikling og velferdsstatens økonomiske fundament. Mer kunne sies om hvor fremtidsrettet det er å opprettholde den snart særnorske, tette koblingen mellom fagbevegelsen og ett politisk parti. Men uansett rører LO-aksjonen ved et mer omfattende demokratisk problem, nemlig det økende misforholdet mellom velgerfolket og folkevalgte når det gjelder blant annet yrkesbakgrunn.

Ifølge et Civita-notat etter siste stortingsvalg har 41 prosent av representantene sin yrkesbakgrunn i kommune, fylke eller stat. 19 prosent kommer fra den private sektoren som skal skape grunnlaget for en stor offentlig sektor. Frps partigruppe har lenge hatt størst andel privat ansatte, men også her synker andelen. Og den sektoren som øker mest, har samlebetegnelsen ”interesseorganisasjoner”. Hvilket i stor grad vil si partiorganisasjoner, eksempelvis rådgiverkorpset i de respektive partiene.

I debatten om Stortingets sammensetning har kvinneandelen fått mye av oppmerksomheten i nyere tid. Etter hvert også aldersfordelingen. Det er på høy tid med et mer kritisk blikk på listekandidatenes yrkesmessige bakgrunn, et ansvar alle partier og ethvert partilag bør være seg bevisst, med tanke på både lokal- og stortingsvalg. En sammensetning som gjenspeiler befolkningen gir den beste garanti for å få inn ulike perspektiver i beslutningene. Og i dette perspektivet er det i grunnen bare å ønske LO lykke til med aksjonen.

Minilederen: Å lære av hverandre

To elever i videregående skole må flytte fra Lenvik til Nord-Troms for å få lærlingplass. I Nord-Troms er det dobbelt så mange lærlingplasser enn det som er målet.

Her kan det se ut som det er en del kommuner som har noe å lære...