Sammenslåingen av Troms og Finnmark har utviklet seg til en såpeopera som ikke tjener til å bygge tillit og troverdighet til politikerne. I stedet tas politikerforakten til et nytt nivå.

Mandag oppsummerte statsminister Erna Solberg stortingsåret, og hun ble natrulig nok også spurt om regionreform-fiaskoen i nord. Svaret var at hun «er lei seg for den opprivende diskusjonen om fylkessammenslåing i Finnmark», men hun åpnet ikke for noen retrett.

– Det er viktig å huske at dette dreier seg om å slå sammen to fylker og de oppgavene fylkeskommunen har. Det er jo ikke å viske ut Finnmark. Finnmark kommer til å ligge akkurat der det ligger, sa Solberg. Statsministerens ord gjør neppe inntrykk i Finnmark.

Troms og Finnmark har for tiden ingen dialog om fylkessammenslåing. Sist fredag skulle de møtes — men ingen fra Finnmark deltok. Under en halv time senere varslet Mæland at hun endrer bestemmelsene rundt nemndas sammensetning. Tilbake står folk i begge fylker — måpende. Er det mulig?

Stridens kjerne mellom Troms og Finnmark er den såkalte «fellesnemnda», et organ som skal styre de to fylkeskommunene og legge til rette det nye fylket i 2020. I utgangspunktet skulle medlemmene i fellesnemnda bestå av 15 medlemmer fra Troms og 13 fra Finnmark. Nå blir det omgjort.

Har det ikke vært lav temperatur tidligere i sommer, vil vi i alle fall få det når kommunalministeren sier at Troms får 19 medlemmer, og Finnmark bare ni. Dette kommer som en direkte respons på Finnmarks boikott. Selv om alle Finnmark-representantene skulle utebli, vil den med andre ord være beslutningsdyktig, hvis alle fra Troms stiller.

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap) mener at de bør fortsette prosessen alene. – Enten så gjør Stortinget om på sitt vedtak — det har de ikke gitt noen indikasjon på at de kommer til å gjøre — eller så slås vi sammen. Og da må vi velge. Skal vi forberede organisasjonene på sammenslåing, eller skal vi i 2020 stå på bar bakke, helt uten noen planer, spør Ørnebakk.

Etter ønske fra fylkestinget i Troms, har departementet utsatt det første møtet i fellesnemnda til 13. august. Ingenting tyder imidlertid på at noe fruktbart vil komme ut av det da heller. Spørsmålet er om Finnmark i det hele tatt vil møte opp. Da vil parodien være fullkommen.

- Nå tenker jeg vi skal ha sommerferie. Så får alle tenke på situasjonen framover, sa Erna Solberg mandag. Det kan være en god ide — for alle parter.

Minilederen: Øl-stopp

Mangel på flytende CO2 i Europa kan føre til at flere bryggerier må følge i Aas sine fotspor og stanse ølproduksjonen.

Ingen kan skylde på at øl-stoppen har sin årsak i stort konsum av utepils i Nord-Norge.