Region-såpeoperaen i nord

SÅPEOPERA – Sammenslåingen av Troms og Finnmark har utviklet seg til en såpeopera som ikke tjener til å bygge tillit og troverdighet til politikerne, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Trond Sandnes

Spørsmålet er om Finnmark i det hele tatt vil møte opp. Da vil parodien være fullkommen.

Folkebladet på lederplass 28. juni 2018
leder

Sammenslåingen av Troms og Finnmark har utviklet seg til en såpeopera som ikke tjener til å bygge tillit og troverdighet til politikerne. I stedet tas politikerforakten til et nytt nivå.

Mandag oppsummerte statsminister Erna Solberg stortingsåret, og hun ble natrulig nok også spurt om regionreform-fiaskoen i nord. Svaret var at hun «er lei seg for den opprivende diskusjonen om fylkessammenslåing i Finnmark», men hun åpnet ikke for noen retrett.

– Det er viktig å huske at dette dreier seg om å slå sammen to fylker og de oppgavene fylkeskommunen har. Det er jo ikke å viske ut Finnmark. Finnmark kommer til å ligge akkurat der det ligger, sa Solberg. Statsministerens ord gjør neppe inntrykk i Finnmark.

Troms og Finnmark har for tiden ingen dialog om fylkessammenslåing. Sist fredag skulle de møtes — men ingen fra Finnmark deltok. Under en halv time senere varslet Mæland at hun endrer bestemmelsene rundt nemndas sammensetning. Tilbake står folk i begge fylker — måpende. Er det mulig?

Stridens kjerne mellom Troms og Finnmark er den såkalte «fellesnemnda», et organ som skal styre de to fylkeskommunene og legge til rette det nye fylket i 2020. I utgangspunktet skulle medlemmene i fellesnemnda bestå av 15 medlemmer fra Troms og 13 fra Finnmark. Nå blir det omgjort.

Har det ikke vært lav temperatur tidligere i sommer, vil vi i alle fall få det når kommunalministeren sier at Troms får 19 medlemmer, og Finnmark bare ni. Dette kommer som en direkte respons på Finnmarks boikott. Selv om alle Finnmark-representantene skulle utebli, vil den med andre ord være beslutningsdyktig, hvis alle fra Troms stiller.

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap) mener at de bør fortsette prosessen alene. – Enten så gjør Stortinget om på sitt vedtak — det har de ikke gitt noen indikasjon på at de kommer til å gjøre — eller så slås vi sammen. Og da må vi velge. Skal vi forberede organisasjonene på sammenslåing, eller skal vi i 2020 stå på bar bakke, helt uten noen planer, spør Ørnebakk.

Etter ønske fra fylkestinget i Troms, har departementet utsatt det første møtet i fellesnemnda til 13. august. Ingenting tyder imidlertid på at noe fruktbart vil komme ut av det da heller. Spørsmålet er om Finnmark i det hele tatt vil møte opp. Da vil parodien være fullkommen.

- Nå tenker jeg vi skal ha sommerferie. Så får alle tenke på situasjonen framover, sa Erna Solberg mandag. Det kan være en god ide — for alle parter.


Minilederen: Øl-stopp

Mangel på flytende CO2 i Europa kan føre til at flere bryggerier må følge i Aas sine fotspor og stanse ølproduksjonen.

Ingen kan skylde på at øl-stoppen har sin årsak i stort konsum av utepils i Nord-Norge.