Ernas ritt mot nye høyder

Sikter seg inn på fire nye år...  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Så gjenstår det å se hvem som vil tjene på det når det kommer til regjeringskamp.

Folkebladet på lederplass 27. juni 2018
leder

Erna Solberg rir videre i fint politisk trav, mens Jonas Gahr Støre får seg smell etter smell i bakhodet på meningsmålingene.

I går oppsummerte statsministeren og Høyre-lederen stortingsåret. Hun ville ikke kommentere Arbeiderpartiets svake meningsmålinger — ut over at hun er «forbauset over graden av svakhet» for et historisk sett stort og sterkt parti — som lenge har vært i opposisjon.

Mens Høyre kan kose seg med et snitt på nær 27 prosents oppslutning på alle målingene i mai måned, må Ap nøye seg med 24 prosent. Siden valget har Høyre vært større en Ap hver eneste måned. Det er oppsiktsvekkende — også for statsministeren.

Høyre har til og med blitt kalt for «det nye styringspartiet» av politiske kommentatorer. Det må føles spesielt ille for Arbeiderpartiet, som har brukt nettopp «styringspartiet» som favorittbegrep i generasjoner. Og det meste tyder på at det vil fortsette slik — lenge.

I går sa statsministeren rett ut at hun planlegger for en tredje periode som statsminister, og det er det mange som tror hun vil lykkes med. De samme politiske kommentatorene som dømte Solberg til å tape siste valg, skriver og sier nå at hun ligger godt an til å nå en slikt mål.

Mye kan selvsagt endre seg fram mot valget i 2021. Men i øyeblikket ha Erna Solberg god styringsfart, til tross for at regjeringspartnerne stadig kommer med utspill som hun må svelge eller tøyle. Hva som skjer med vippepartiet KrF er selvsagt avgjørende. Avklaringen om Knut Arild Hareide setter seg til bords for godt med Støre eller Solberg lar vente på seg. Det er også verdt å følge med på hva som skjer på ytterste venstre fløy. Da SVs Audun Lysbakken oppsummerte stortingsåret mandag sa han at partiet vil framstå som en brobygger i retning Rødt, med sikte på et nytt rødgrønt regjeringsalternativ.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og KrF-leder Knut Arild Hareide sier de ikke er fristet av tanken. Og Støre har tidligere avvist et formalisert samarbeid med de revolusjonære — som nå plutselig har plassert seg over sperregrensen. Kanskje ligger Støres mulighet likevel her?

En betydelig styrket ytre venstreside vil kunne presse Ap i samme retning. Så gjenstår det å se hvem som vil tjene på det når det kommer til regjeringskamp. Et Ap som har mistet velgere både ytterste venstre og andre partier, eller et Høyre og en borgerlig regjering som har beveget seg inn mot sentrum?


Minilederen: Framsnakk?

Lege Raymond Dokmo i Bodø går nå ut og advarer nordlendingene mot værsjuka. – Framsnakk regnet. Det er ikke noe galt i at det regner. Vi er jo tross alt vanntette og vindtette, sier Dokmo.

Mannen bør oppsøke lege.