Det er krise på flere plan i Arbeiderpartiet, men partileder Jonas Gahr Støre maner nå til samling og fornyelse.

Lykkes han? Det gjenstår å se. I går oppsummerte Ap-ledelsen tingenes tilstand før sommerferien, etter en vårsesjon hvor det fortsatt har vært oppmerksomhetskamp mellom erotikk, retorikk og politikk. Metoo-affærene, Hadia Tajiks vurdering av varslinger og striden om Trond Giskes deltagelse på partiets sommerfest gjenspeiler både en krise og en maktkamp.

Og meningsmålingene peker mot tap og skifte i en rekke byer og kommuner neste år — og gir samtidig en dyster påminnelse om sosialdemokratiets krise i en rekke europeiske land. Men Jonas Gahr Støre fremholder at partiet har fått gjennomført mye god politikk tross uro og negativ oppmerksomhet i mediene — og at det nå er tid for samling og fornyelse på viktige politikkområder.

Én ting er indre uro, en annen er det armslaget til egenmarkeringer Ap har i inneværende stortingsperiode. Partiet befinner seg i vedvarende skvis mellom en borgerlig regjering som har manøvrert seg inn mot sentrum og to partier på ytre venstre som utnytter sitt markeringspotensial til fulle. Ved siden av å skulle forholde seg til alle forslag fra regjeringen, vil en politisk tyngdekraft trekke mot å dilte etter et mer selvbevisst SV og et Rødt som tidvis ligger over sperregrensen.

Mistillitsforslaget etter daværende justisminister Sylvi Listhaugs Facebook-retorikk er ett av vårens eksempler i så måte. Som ytterligere et element i bildet er Ap opptatt av å finne løsninger sammen med vippepartiet KrF, med sikte på flertall for sine egne saker. Til gårsdagens oppsummering hadde Ap-ledelsen listet opp blant annet innstramningen for bemanningsbyråer og tiltak for å sikre norske arbeidsplasser som eksempler på gjennomslag. En lang rekke Ap-forslag i Stortinget, over det meste av saksregisteret, har hatt varierende utfall — men uten utslag på målingene.

Nå lanserer Støre innvandringspolitikk som et av oppmarsjområdene, hvor velgerne skal få se et tydelig Ap. Enkelt blir det ikke å forene fløyene på dette saksfeltet, og å fremstå med en politikk som ikke umiddelbart blir målt opp mot henholdsvis Frp og ytre venstre. Flere partilag spiller nå inn med krav om mer raushet, parallelt med forsikringene om strenghet og rettferdighet.

Kamp om retning og posisjoner tilhører politikkens vesen, og er krevende nok uten Metoo-støy.

Minileder: Fjellgalskap

Sveitsiske Samuel Volery og svenske David Sjöstrøm skal gå på slakk line, 200 meter over bakken, fra fjellside til fjellside over Svarthollvatnet på Nord-Senja.

Og vi som trodde det ga adrenalin-kick nok bare å klatre i fjellene på Senja.

Partileder Jonas Gahr Støre maner nå til samling og fornyelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix