Det er liten tvil om at uklarhet i regjeringsspørsmålet bidro til KrFs historiske bunnotering ved siste stortingsvalg. Etter valget har partiet bidratt til å holde Solberg-regjeringen ved makten, men fremfor alt innehatt vippeposisjonen som gir makt til å avgjøre hvilken av blokkene som får sine forslag vedtatt.

Denne ettertraktede maktrollen har imidlertid ikke fått velgerne til å vende tilbake. Ved avrundingen av stortingsåret ligger KrF et par promille under katastrofevalget i sin vedvarende kamp mot sperregrensen. Da blir det i overkant optimistisk når partileder Knut Arild Hareide mener at ”folk nå ser tydeligere hva KrF står for”.

Under sin oppsummering i går hadde KrF-lederen ingen problemer med å liste opp saker partiet har fått gjennomslag for. Lærernormen og tiltak for foreldre med syke barn, fortsatt nei til søndagshandel og nye tiltak for å hindre vold mot barn. Men slike seiere kan lett drukne i flommen av voteringer hvor all oppmerksomhet knytter seg til hvor vippepartiet KrF vil lande, og da oftest i saker som partiet ikke har såkalt sakseierskap til. Dermed får KrF, paradoksalt nok, problemer med å profilere seg - midt i skogen av mediemikrofoner.

Problemet øker med antall forslag fra opposisjonen og som må håndteres av et lite parti med begrensede ressurser. Og her ligger en av fordelene ved å være et lite parti i regjering, og ikke utenfor. Regjeringsposisjon gir også små partier gode muligheter til å profilere seg med seiere i hjertesaker. Men sidevalg i regjeringsspørsmålet ligger fremdeles som et uløst problem i KrF, der Hareide er særdeles klar over at enhver konklusjon vil utfordre restene av et velgermessig grunnfjell.

Først skal partiet diskutere politikk og deretter regjeringsdeltagelse, lyder mantraet - selv om det vel må ha vært politikk partiet diskuterte i arbeidet med nytt partiprogram sist vår. Hareide gikk til valg på et regjeringsalternativ som ikke fantes og med en garanti mot Frp i regjering.

Når KrF har diskutert ferdig og skal konkludere til høsten, kan det bli god bruk for uttrykk av typen ”helhetsvurdering” og ”endret situasjon”. Å stå i spagat er en krevende øvelse, og å bli stående der for lenge skal være helseskadelig.

Minilederen: Ufint

– Det er ikke fint gjort, sier fortvilte barn i Trollvik barnehage etter at dukkestua på nytt er ødelagt av hærverk.

Trollaktig og direkte barnslig gjort, føyer vi til..

– Dermed får KrF, paradoksalt nok, problemer med å profilere seg - midt i skogen av mediemikrofoner, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix