Akkurat da den store «frimåneden» var unnagjort og ferien sto for døra, foreslo MDG at vi skal innføre en ny, nasjonal fridag.

Miljøvern er viktig. Om det dreier seg om globale problemer som plast i havet, regionale spørsmål om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, eller lokale forslag om forbud mot engangsgriller, er det essensielt at noen bærer fanen for miljøsaken. Blant de politiske partiene er det flere som tar opp kampen, men øverst på barrikadene har som regel Miljøpartiet De Grønne stått.

Gjennom det siste tiåret har MDG gått fra å være livsfjerne hippier til ansvarlige politikere med beslutningsmakt, både i kommuner og på Stortinget. I Oslo har de vært særskilt dominerende, og lagt føringer for de mest radikale byutviklingsgrepene i byens historie. Men så kommer dette – forslaget som på et øyeblikk tar dem fra seriøs, politisk aktør til tulleparti igjen.

For utenforstående er det nesten vanskelig å skjønne hva de har tenkt. Her har MDG brukt år på å vise at de kan fremme seriøs miljøpolitikk, også må de ødelegge alt med et forslag om en ekstra nasjonal fridag. Tanken er å markere verdens miljødag, 5. juni, og fridagen skal altså være uten lønn. Greit nok. Noen spørsmål melder seg likevel: Finnes det ikke bedre måter å få fokus på miljøspørsmål? Og, er det nå smart å legge det til en periode på året hvor vi definitivt ikke trenger flere fridager, og 14 dager før man drar på ferie.

I mai er det så mange ovale helger at de ansatte står i fare for å glemme passordet til datamaskinen på jobb. Enda godt fridagen ikke ble foreslått i mai, for der er det ikke plass til flere.Men uansett – trenger vi virkelig mer fri akkurat nå? Og hvordan forestiller man seg at enda mer slaraffenliv skal hjelpe miljøsaken? Mai oser ikke akkurat av produktivitet.

Skulle man først foreta seg noe på den fronten, burde det være å slå sammen pinse og Kristi himmelfartsdag. Det hadde i alle fall gitt mening, rent praktisk, selv om det vel var å banne i kirka. En fridag 5. juni virker i beste fall som en snodig idé. Det er nesten som om man håper at Rasmus Hansson (MDG) plutselig skal hoppe fram og si: «Jeg bare tullet».

Dessverre kommer dette aldri til å skje, og dessverre vil det lite gjennomtenkte utspillet bli noe MDG-haterne kommer til å trekke fram i årtier, som eksempel på hvor naive og håpløse de er.

Minilederen: Forberedt?

«Vær forberedt - nå kommer møkkaværet», skriver VG.

Hører dere, nordlendinger? Det blir verre vær i værret enn det herre. Går det egentlig an?

Bør engangsgriller forbys lokalt? Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix