Det er nesten ufattelig, men til tross for all verdens kampanjer for holdningsendringer, aksjoner, nye lover og regler: Vi kaster mer søppel — og gjenvinner mindre.

Dette kolliderer fullstendig med nasjonale miljømål — og ikke minst hva som er fornuftig ressursbruk. Både husholdningene, lokale og nasjonale myyndigheter, næringslivet og avfallsbransjen må ta et krafttak for å snu utviklingen. Men det nytter tydeligvis ikke med lovreguleringer og å bruke masse energi på holdningsendringer i alle ledd. Det må sterkere lut til.

Det må tas tak i begge ender av forbrukskjeden. Veksten i total avfallsmengde må ned. Denne veksten er nå høyere enn den økonomiske veksten, og det kan selvsagt ikke fortsette. Da drukern vi i avfall. Dessuten må vi sørge for at en mye større andel av det vi forbruker og kaster går til gjenvinning.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå over det norske avfallsregnskapet viser at gjenvinning av ordinært avfall i 2016 hadde falt til sitt laveste nivå på 11 år. Det er egentlig ikke til å tro.

Det nasjonale målet for gjenvinning er at minst 80 prosent av ordinært avfall skal gjenvinnes. I 2013 klarte vi å nå det målet. I 2016, tre år etter, var andelen nede i 74 prosent. Årsaken er at andelen som går til deponering vokser.

Det er urovekkende, og det kommer samtidig med at den totale avfallsmengden vokser enda kraftigere. I 2016 var denne veksten tre ganger så høy som den økonomiske veksten.

Vi kan selvsagt trøste oss med at Norge er blant de flinkeste i klassen i europeisk målestokk når det gjelder avfallshåndtering. Avfallsmengdene fra husholdningene er langt under europeisk nivå, og vi har også en bedre kontroll på problemavfallet enn snittet. Men det hjelper oss lite. Ned negative spiralen må stoppes, og gå i riktig retning i årene framover.

Vi må produsere mindre avfall. Og det er bare slik at det eneste som trolig nyttre, er at det må koste mer å kaste. En grønnere avgiftspolitikk er vedtatt, og den bør også siktes inn mot forbruket vårt. Og i andre enden: Vi bør honorere et miljøvennlig forbruk, både for bedrifter og husholdninger. Kasting må koste, gjenvinning må lønne seg.

Minilederen: Ny dag

Torsdag vedtok Lenvik kommunestyre at Dagsenteret på Finnsnes likevel ikke skal stenges midlertidig.

Brukerne kan se fram til nye og forhåpentligvis litt bedre dager.

- Avfallsmengdene fra husholdningene er langt under europeisk nivå, og vi har også en bedre kontroll på problemavfallet enn snittet. Men det hjelper oss lite, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Hans Viktor Øye, Harstad Tidende