NRKs journalister er igjen tilbake på jobb etter den første streiken i konsernet siden 2006.

Og etter 18 dager med repriser og lettlyttet musikk i alle kanaler, samt noen ikke alt for tunge nyhetssendinger, ble partene enige. Men selvsagt er de i etterkant uenige om hvem som ble vinner og taper i forhandlingene.

Noen, særlig de som ønsker NRK-lisensen dit hvor pepperen gror, har underveis forsøkt å slå mynt på streiken. De hevdet situasjonen til fulle viste hvor unødvendig NRK egentlig er. At man nå fikk se hvor liten nytte mediegiganten — i norsk målestokk — har, og at den like godt kan dø.

Disse har nok ikke helt forstått konseptet med å ha en allmennkringkaster, eid av folket. De er etter all sannsynlighet fornøyd med at alt vi ser og hører, styres av det antatte kommersielle behovet, finansiert ene og alene gjennom reklame.

Vi støtter selvsagt reklamefinansierte, private medier. Noe annet ville være ganske selvmotsigende, naturlig nok, men vi ser også et helt klart behov for en statskanal som kan gripe an saker og forhold med andre øyne enn de kommersielle. Norge trenger i alle fall ett mediehus som i en større grad er fristilt, og som kan ta de smale, sære sakene.

Norge trenger en kanal som kan sende samisk radio og TV. Som kan ha programmer og kanaler som Migrapolis, Oddasat og barne-TV.

Naturligvis står det alle og en hver fritt til å mene at NRKs journalister tjener nok, og helt oppriktig bekymrer det oss i mindre mediehus at NRK nå heve lønnslista ytterligere. Det betyr mest sannsynlig at det blir enda tøffere for oss å rekruttere kompetente journalister framover. Lønnsstriden i NRK handler egentlig om forskjellene blant journalister i Oslo-området. I distriktene tjener NRK-journalistene jevnt over mye bedre enn lokalavisjournalister i samme regioner.

Det fratar imidlertid ikke NRKs fagorganiserte deres rett til streik. Selv om NRK-ansatte får sin lønn via offentlige skattekroner og lisenspenger fra deg og meg, er de fortsatt journalister. Det blir søkt å si at de må utvise moderasjon av hensyn til for eksempel ansatte i statlige helseinstitusjoner.

Minilederen: Eiendommelig

Målselv får et nytt parti, Målselvpartiet, som springer ut fra kampen mot den forhatte eiendomsskatten.

Det går mot et eiendommelig valg i innlandskommunen.