Det finnes noen gladhistorier om dagligvarebutikker i distriktene i vår region — men de fleste er dessverre triste.

I Vangsvik har lokalbefolkningen slått ring om lokalbutikken. Da den ble truet med nedleggelse meldte nye drivere seg. Andre steder har man mobilisert kraftig, oppfordret til lokalpatriotisme og berget butikken. Men dessverre er det unntakene, og ikke reglene. Det vet befolkningen i bygder som Kårvikhamn, Skrolsvik og mange andre steder alt om.

Nå har hovedorganisasjonen Virke slår alarm på vegne av dagligvarebutikker i utkantdistriktene. Alarmen gjelder et forslag fra et ekspertutvalg om å avvikle statsstøtten til slike butikker og overføre ordningen til fylkeskommunene. Dette kan medføre at hele støtteordningen pulveriseres, sier direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare.

Hun har utvilsomt rett i at sårbare småbutikker er viktige møteplasser i mange lokalsamfunn. Nye tjenester og offentlig støtte er to tiltak som har gjort det mulig å opprettholde mange av disse møteplassene, noe som oftest vil si at butikkjedene finner det tilstrekkelig lønnsomt å opprettholde dem.

Av nyere tjenester framstår post i butikk som en suksesshistorie, tross alle dommedagsprofetier da de lokale postkontorene skulle nedlegges. Et nytt og løfterikt prosjekt, som er under utprøving flere steder i landet, har tittelen «Kommunen og nærbutikken». Butikken får her flere viktige tilleggsfunksjoner som servicesentral, noe man har gode erfaringer med i svenske «gläsbygder». Sentralt i bildet står også det såkalte Merkur-programmet i regi av Kommunaldepartementet, med sine støtteordninger til utkantbutikker.

Programmet har vist at formålet kan oppnås med relativt beskjedne midler. Likevel bør også denne offentlige støtteordningen, med røtter tilbake til 1970-tallet, gjennomgås fra tid til annen — med helheten for øyet. Og fylkeskommunene trenger åpenbart flere meningsfylte oppgaver å stelle med — dette leddet i forvaltningssystemet som regjeringspartiene helst ville avvikle, men som stortingsflertallet sørget for å opprettholde.

Virke frykter at det sentrale fagmiljøet knyttet til Merkur-programmet vil smuldre opp hvis ekspertutvalget får gjennomslag. Regjeringen må i alle fall foreta en grundig vurdering for å sikre at dette distriktspolitiske virkemiddelet ikke svekkes. Men også kundenes ansvar bør understrekes. En forutsetning for å opprettholde nærbutikken er og blir at lokalbefolkning, hyttefolk og feriegjester faktisk handler der.

Minilederen: Full fart forover

Fellesnemnda for Senja kommune har valgt kommunevåpen; Det ble forslaget med Okshornan og nordlyset.

Da er våpenet på plass. Nå må resten av prosessen skyte fart.

I Vangsvik har lokalbefolkningen slått ring om lokalbutikken. Foto: Stian Andre Lund