Det er mange gode tiltak som har til hensikt å bedre folkehelsen. Ett av de bedre bærer navnet «Ti på Topp», og nå er sommersesongen 2018 snart i gang.

«Ti på Topp» er et lavterskeltilbud i regi av Norges Bedriftsidrettsforbund. Her er det ikke lagt opp til jag etter rekorder, og tidskrav er et fremmedord. Her handler det rett og slett om naturopplevelser og mosjon i skjønn forening. For hele familien, nesten uavhengig av alder og fysisk form. Og det er nettopp det som er det geniale.

All mosjon er av det gode, og etter helsemyndighetenes klare råd. Derfor er det også skarp fokus på sammenhengen mellom mosjon og helse. På det fysiskeplan, men også på det psykiske. Begge deler trues av den massive stillesittingen vi utsetter oss for, ni timer daglig i snitt.

15-åringer beveger seg mindre enn pensjonister, og bare 30 prosent av de voksne oppfyller myndighetenes «minstekrav» til daglig bevegelse.Med en årlig deltakelse på flere tusen registrerte, er derfor «Ti på Topp» i er et godt bidrag i folkehelsens tjeneste, både i Midt-Troms og ellers i landet.

«Ti på Topp» har sitt utspring i Harstad. Det var her det startet som et prøveprosjekt med 370 deltakere i 2002. Responsen ble imidlertid opplevd som så positiv at det ble igangsatt som et permanent prosjekt året etter. I 2006 ble det oppstart i Tromsø, og i 2010 kom Lenvik med. Etter den tid er konseptet eksportert til resten av landet, og i dag tilbys «Ti på Topp» i de aller fleste av landets 15 bedriftsidrettskretser.

Og når Norges Bedriftsidrettsforbund er størst på folkehelse av norsk idretts 54 særforbund, trekkes «Ti på Topp» fram som en vesentlig bidragsyter til akkurat det. Det sier ikke så rent lite om verdien av det som en gang ble skapt i Harstad og Troms fylke.

I dag veier vi nordmenn rundt seks kilo mer enn vi gjorde på 1980-tallet. Og at denne vektøkningen innebærer en større helserisiko, må være hevet over tvil. Men hvilke aktivitetsformer er å anbefale for å redusere den berømte dørstokkmila?

«Ti på Topp» er definitivt ett godt tiltak, uten at vi skal sette det opp mot mer prestisjetunge ritt, renn og løp. Enhver må finne den mosjonsformen og mosjonsarenaen man trives med og på. Og det er viktig å tenke på at det folkehelsemessig sett ligger større gevinst i at folk flest går en tur, enn at et fåtall trener til Birken. I dette bildet er «Ti på Topp» en god motivasjonsfaktor.

Minilederen: Pinseria

Store deler av Senja var uten strøm i pinsen på grunn av storm og uvær.

Troms Kraft maktet ikke å ri av pinseria.

Barden på Nord-Senja er én av de fem krevende toppene som er på lista over årets Ti på Topp-turer i Lenvik. Foto: Knut Løkse Nilssen