Regjeringen Solberg skal i løpet av de neste to årene finne ut om det bør innføres en grunnrente for de som produserer laks.

Næringer som utnytter begrensede naturressurser, og som har en avkastning på arbeid og kapital utover det som er normalt, ilegges ofte en egen skatt kalt grunnrente. I Norge betaler for eksempel oljeindustrien 78 prosent skatt, mens kraftprodusentene betaler 58 prosent skatt. Normal skattesats er 25.

Begge disse næringene utnytter begrensede naturressurser. Oljenæringen utnytter til og med en naturressurs som ikke er fornybar, i motsetning til vann-, vind- og solkraft. Begge bransjer er dessuten kjennetegnet av svært høy lønnsomhet.

Regjeringen Solberg mener åpenbart at også norske lakseoppdrettere bør betale en grunnrente. Lønnsomheten har vært veldig god over en tid. De siste ni årene har fiskeoppdretterne for eksempel hatt en gjennomsnittlig driftsmargin på drøyt 21 prosent. I 2016 var gjennomsnittlig driftsmargin 36 prosent, og antakelig godt over 30 prosent også i 2017.

Milliardene renner inn. Marin Harvest, verdens største lakseoppdrettsselskap, prises alene til over 80 milliarder kroner ved Oslo Børs. Men også dette bildet trenger nyansering. I perioden 1986-2008 var gjennomsnittlig driftsmargin bare drøyt 11 prosent, som knappest er avkastning ut over det normale.

Den store veksten i havbruksnæringen på 1980- og 1990-tallet var tuftet på lokalt eierskap. Sånn er det bare delvis i dag. De største oppdrettsselskapene er børsnotert, og deleid av utenlandske selskap. Marine Harvest er et sånt selskap. Andre selskap, som Salmar, Lerøy og Grieg, er i stor grad eid av familier. Bare et fåtall i vår region har lokale eiere, som Wilsgård på Senja.

Mange kommuner har lenge arbeidet for at oppdrettsnæringen skal legge mer penger igjen lokalt. Mange har ønsket seg en kommunal arealavgift. Det er mye som tyder på at oppdretterne må innse at nye skatter vil bli innført. For kommunene blir det viktig å sørge for at pengene havner på «riktig» sted.

Det vil være meningsløst å innføre en ny skatt for at staten skal bli rikere. Staten har penger nok. Kommunene må arbeide for at «oppdrettsskatten» blir kommunal.

Minilederen: Bare søppel

Vegdirektoratet krever at folk som plukker søppel langs riks- eller fylkesveier må ha kurs i arbeidsvarsling.

Av og til finner det norske byråkratiet på regler som er — ja nettopp — søppel.

– Det vil være meningsløst å innføre en ny skatt for at staten skal bli rikere,skriver Folkebladet på lederplass. Foto: CHRISTER REMEN