Fremskrittspartiet mener det er en selvfølge at ektepar og samboere som ønsker det skal få lov til å tilbringe hele livet sammen, også på sykehjem. Det er meningsløst.

Med bakgrunn i regjeringens perspektivmelding fra i fjor, og den klare meldingen fra statsminister og finansminister, er det utrolig at regjeringspartiet Frp vil garantere for offentlig hjelp til friske eldre. I perspektivmeldingen flagger regjeringen en bekymring om at med mindre flom av oljepenger og økte utgifter til omsorg, blir det krevende nok å holde velferden på dagens nivå.

I tillegg har også finansminister Siv Jensen vært tydelig på at offentlig pengebruk må vurderes nøye. Men kanskje har hukommelsen sviktet — her også.

Regjeringspartiene, med støtte fra SV, vil altså vil innføre en garanti om at ektefelle eller samboer skal kunne flytte inn på sykehjem sammen med sin pleietrengende partner. Uansett hvor frisk vedkommende «ledsager» måtte være, eller «uavhengig av ektefelle eller samboers behov for omsorgstjenester», som Frp formulerer det.

Frps lokale representanter i vår region bør snarest tone flagg og fortelle hvordan de ser for seg å gjennomføre denne garantien i små og store kommuner i Midt-Troms. Saken får et slags komikkens skjær over seg, all den tid man altså vil gi en garanti man overhodet ikke aner konsekvensene av. Dette er nemlig en sak stortingsflertallet vil stille seg bak, uten at den har vært konsekvensutredet — og uten at KS, kommunenes interesseorganisasjon, er bedt om å komme med synspunkter.

Mange kommuner har, etter press, endelig klart å bygge om til enerom, og nå skal altså stortingsflertallet garantere for at også friske mennesker skal få plass. Dette uten at det følger en eneste krone med på flyttelasset.

Frp peker riktignok på at partner selvsagt må betale for seg, men dette blir likevel en altfor enkel tilnærming, all den tid man altså ikke aner hva dette vil innebære for kommuner som påføres ukjente ombyggingskostnader for å ha tilstrekkelig med dobbeltrom.

Ei heller har man ofret en tanke hvordan dette vil påvirke allerede pressede personalressurser. Og vil dette gjøre et trangt nåløye enda trangere for de pleietrengende som virkelig trenger en sykehjemsplass?

Frp har helt sikkert de aller beste intensjoner med sitt framstøt, men å utstede en slik garanti på totalt sviktende grunnlag, er fullstendig meningsløst.

Minilederen: Plast og død

Ei død nise som ble funnet på land i Balsfjord hadde «ingen spor av plast» i magen, melder Nye Troms.

Midt oppe i alt fokus på plast i havet; Hvaler kan vel fortsatt dø en naturlig død.

Frp vil sørge for at samboere får bo sammen på sykehjem, dersom den ene parten havner der. Foto: Trond Sandnes