Tilsynsrapportene for barn i fosterhjem er dyster lesning. Verstingen i Troms er Lenvik interkommunale barneverntjeneste.

Det må tas grep, og det haster. Tallene fra siste halvår i 2017 forteller at 45 prosent av barn i fosterhjem i Lenvik og de tre andre Senja-kommunene ikke har fått sine fire lovpålagte, årlige tilsyn. Også i de øvrige kommunene vår region brytes loven over en lav sko.

Fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker sier til Folkebladet at situasjonen med sviktende tilsyn er alvorlig. Hun er imidlertid positivt til at det arbeides med tiltak for å forbedre tjenesten. En av de store utfordringene er at man rett og slett mangler tilsynspersoner. Dette er ikke fast ansatte personer, som gjerne har annet arbeid ved siden av.

Grepene som nå tas er å kurse tilsynspersonene, ha temakvelder og skape et fellesskap. Det spørs om det holder. Trolig finnes det bare èn god, permant løsning: Å ansette tilsynspersonene fast. Det koster selvsagt penger, men er trolig eneste utvei for å ta bedre vare på de svakeste blant oss.

Fylkesmannen forventer en velfungerende barneverntjeneste ved organiseringen av nye Senja kommune. Det er ingenting å vente på. Grepene må tas nå, og det gjelder samtlige kommuner i Midt-Troms, og dessverre svært, svært mange kommuner i det ganske land. Eksempelvis har ingen barn som har bodd under ett år i forsterhjem hatt lovpålagt besøk av tilsynspersoner i Sørreisa og Dyrøy — og bare 36 prosent av de som har bodd over ett år i fosterhjem har hatt tilsyn. Det er skremmende og fullstendig uholdbart.

Lokalpolitiker Grete Sebulonsen (Ap) sier til Folkebladet at hun i det kommende møtet i utvalg for helse og omsorg kommer til å stille spørsmål ved hvorfor tilsyn ikke er utført — og hva som kan gjøres. - Vårt ansvar er å ivareta disse barna som er i en svært sårbar situasjon, sier Sebulonsen. Og hun har helt rett; Det er et ubestridt politisk ansvar å få denne tjeneste opp gå på holdbart nivå, slik at loven følges.

Lederen i utvalget, Per Inge Søreng, kaller situasjonen «trasig og beklagelig». Han har et åpenbart poeng; Lenvik må skjære ned på drifta, men de svakeste må uansett skjermes!

Barneverntjenesten har fått svarfrist av fylkesmannen i løpet av april for tiltak for å rette lovbruddene. Dette vil også bli fulgt opp i et dialogmøte med tjenesten senere i i år. Da må tiltakene være på plass, og lovbruddene bli historie.

Minilederen: Felles skjebne

Politikerne i Lavangen er i tvil om hvilken region de vil tilhøre i framtida.

De deler med andre ord skjebne med de aller fleste nordlendinger. Om felles skjebne er felles trøst er vi litt litt i tvil om i denne saken.

– Han har et åpenbart poeng; Lenvik må skjære ned på drifta, men de svakeste må uansett skjermes, skriver Folkebladet på lederplass. (Illustrasjonsfoto)