Vi har en plikt til å hjelpe — uansett

De må være villige til å betale for at vi redder dem

Folkebladet på lederplass 11. april 2018

GUIDING - Norge stiller i dag strenge krav til de som skal drive personbefordring, enten det er på land, vann eller i lufta. Disse kravene må vi tilpasse guiding, uansett om det er hvalsafari, skiturisme eller nordlysfotografering, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Johan Vildhagen

leder

På sosiale medier herjer en heftig debatt om skiturister som tar seg fram i rasfarlig terreng.

De som setter debatten på spissen stiller spørsmål ved om vi virkelig skal hjelpe dem, og mener de må ta ansvar for egen sikkerhet. Men det er klart vi skal hjelpe dem — havner de i uføret må vi tre støttende til. Derfor er det også viktig å støtte opp om frivillige organisajsoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder — organisasjonene behøver all den støtte de kan få, lokalt og nasjonalt.

Spørsmålet blir heller hvordan vi skal unngå at det skjer, det som for eksempel skjedde i Jøkelfjorden i Nord-Troms i forrige uke. At en hel gruppe av utenlandske skiløpere, anført av en utenlandsk turguide fra et like utenlandske reiseselskap, tar seg inn i et område man er sterkt frarådet å være i. Det samme vet vi har skjedd og skjer i vår region, ikke minst på Senja.

Svaret må bli en kombinasjon av rettledning og pisk. Rettlegning i form av krav til turguider, sertifisering og godkjenninger. Pisk i form av å betale redningsaksjonene selv. Sikkerhetsaspektet må gjelde for alle. Om du er fastboende eller gjest, skigåer eller skuterkjører, så må du være forberedt på at beveger du deg i rasutsatte områder kan du ende opp med regninga for eventuelle aksjoner.

Noen vil si det er avskrekkende nok i seg selv at man kan bli tatt av skred, men de siste ukene har vist at det ikke er tilfellet. Når argumentet for at turistene tar sjanser, er at de har brukt så mye penger på turen at de er villige til å risikere livet, da må de også være villige til å betale for at vi redder dem.

Så må vi også komme i gang med en langt bedre organisering av guidene. Vi må stille krav til hva man skal ha med på tur, og vi må kreve at de som leder grupper vet hva de holder på med.

Norge stiller i dag strenge krav til de som skal drive personbefordring, enten det er på land, vann eller i lufta. Disse kravene må vi tilpasse guiding, uansett om det er hvalsafari, skiturisme eller nordlysfotografering.

For det er et snev av ironi at den som skal frakte gjestene inn til fjæra må ha en haug av papirer. Den som leder dem inn i fjellet trenger ingenting.


Minilederen: Åmål

3. divisjonslaget Finnsnes IL henter den serbisk-fødte kroaten Jovan Radocaj, som har spilt midtstopper i IFK Åmål i Sverige.

Så kan publikum rope «Fucking Åmål» dersom han ikke holder mål.