Ordførerne bør få mer makt, mener regjeringen. Det blir feil.

Ordførerne bør få forslagsrett i folkevalgte organer der han eller hun ikke er medlem, bortsett fra i kontrollutvalget, mener regjeringen. Ordførerne bør også kunne treffe vedtak i hastesaker delegert fra kommunestyret. Ordførerne bør også kunne opprette utvalg på eget initiativ, begrenset til utvalg som bare kan forberede saker som ikke er prinsipielle, mener regjeringen.

Regjeringen er på ville veier med sine forslag. Ordførerne mangler ikke makt i dag. Særlig gjelder dette den definisjonsmakt som ordførerne, i samråd med rådmannen, har til å definere hvilke saker som formannskapet og kommunestyret skal behandle.

Ordførere er i de aller fleste tilfeller den eneste heltidspolitikeren i kommunene. Det gir ordførerne mye makt og innflytelse i seg selv. Ordførerne har gjerne kontor ved siden av rådmannen. Også dette gir ordføreren makt og innflytelse. Rollene er riktignok via loven adskilt, men den uformelle makten kan ingen nekte for.

Ordførere må, som politikere ellers, gjenvelges av velgerne. De dyktigste ordførerne kan bli gjenvalgt for periode etter periode. I vår region har vi flere eksempler på ordførere som har sittet i flere perioder, og ordførere som sitter lenge opparbeider seg makt i kraft av sin erfaring.

Det kan fremstå som bagatellmessig at ordførere skal ha tale- og forslagsrett også i utvalg de selv ikke er medlemmer av, men da er det viktig å huske på at de fleste kommuner jobber etter en modell der svært mange av sakene må innom formannskapet før de avgjøres i kommunestyrene. Det er tilstrekkelig at ordførerne utøver sin gjerning i disse organene. Møte- og talerett representerer en unødvendig «ekstramakt».

Det er heller ikke noen god løsning at ordførere alene skal kunne fatte vedtak i hastesaker. Formannskapet består av et lite antall personer, og hastevedtak på vegne av kommunestyret bør derfor fortsatt ligge hos et organ, ikke en person. Det bør heller ikke være nødvendig å opprette utvalg med så stor hast at man ikke rekker å konsultere formannskapet. Her lider forhåpentligvis regjeringen nederlag. Ordførerne har nok makt fra før.

Minilederen: Brann

Den nye brannstasjonen på Finnsnes vil koste 50 millioner kroner — 15 millioner mer enn beregnet.

Det har selvsagt ført til at debatten har tatt full fyr i Folkebladet og på sosiale medier. At det også blir en politisk brannfakkel trenger ingen å tvile på.

- Ordførere er i de aller fleste tilfeller den eneste heltidspolitikeren i kommunene. Det gir ordførerne mye makt og innflytelse i seg selv, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: iTromsø