Facebook rystes i grunnvollene etter avsløringen om at personlige opplysninger om 50 millioner brukere skal ha kommet på avveie. Vi som brukere bør også rystes.

Facebooks børsverdi falt brått med ufattelige 463 milliarder kroner på to dager. Også andre internettselskaper og globale aktører på sosiale medier er nå urolige for hva som skal skje. Strengere regulering av bransjen kan ramme både utbredelse og økonomi. Men det er er dyd og nødvendighet. Fordi:

Det er mye mer enn selskapenes aksjeverdier som står på spill. Vårt personvern smuldrer, og vi kan ikke stole på at opplysninger vi gir fra oss ikke misbrukes. Derfor må regelverket strammes til. Den type systematisk misbruk av personlig informasjon vi nå har vært vitne til i Facebook-saken, kan være en trussel for demokratiet.

Avsløringen av hvordan personlig informasjon om 50 millioner amerikanske Facebook-brukere har havnet i hendene på det britiske konsulentselskapet Cambridge Analytica (CA), er nesten ikke til å tro. Selskapet har blitt avslørt mens de skryter av hvordan de påvirker politiske valg ved å kombinere data og atferdsvitenskap. I britiske Channel 4’s skjulte opptak diskuterer firmaets menn lyssky metoder for å manipulere valg.

Donald Trumps valgkamporganisasjon har vært en av kundene hos CA. Spørsmålet er i hvor stor grad CAs innhenting av store mengder personlig informasjon og bruk av denne kunnskapen har blitt utnyttet til å manipulere demokratiske valg. Facebook beklager og lover skjerping av rutinene. Det spørs om det holder. Skandalen etterforskes både i Europa og USA. Politikere krever svar.

Uansett: Nye reguleringer og strengere straffetiltak mot dem som bryter reglene er på vei. 25. mai innfører EU en ny personvernforordning (GDPR).

Sosiale medier er mektige våpen. Vi har sett en rekke eksempler på hvordan politiske opprør organiseres via sosiale medier, og verre: At frykt, hat og løgn spres på en skremmende effektiv måte. Som brukere er det vårt ansvar hva vi legger ut, og hva vi deler av informasjon. Men vi kan tydeligvis ikke stole på at de globale selskapene, som Facebook, ivaretar vår sikkerhet på nett og spredningen av personlige opplysninger. At opplysninger legges ut for salg uten vår tillatelse og at de brukes i politisk sammenheng, er meget alvorlig.

At internettselskapenes makt også kan true samfunnssikkerheten, når de mister kontroll, er rystende. Derfor må storsamfunnet inn med strenge reguleringer.

Minilederen: Sommer? Nå?

Natt til søndag stilles klokka; det er sommertid.

Men i likhet med fotballstarten kommer den alt for tidlig for Nord-Norge.