Det er umulig å ikke føle på det — at vinden fra vår nabo øst er blitt kaldere.

Vladimir Putin vant makten i Russland for seks nye år med soleklar margin i helga. Hva nå? Eksperter mener vi i årene som kommer vil bevege oss stadig lengre inn i et politisk klima som minner mer og mer om den kalde krigen.

Vladimir Putins har i praksis styrt den russiske skuta siden han overtok som president for 18 år siden, selv om han i fire år «bare» satt som statsminister. Når denne valgperiode er over, vil han nærme seg et kvart århundre som russisk overhode.

Starten på hans periode varslet egentlig et mildere politisk klima. Men det har snudd. Nå opptrer Russland mer aggresivt og konfronterende. Forsvaret er styrket, og Putin går ikke av veien for å bruke militærmakten. Det var annekteringen av Krim og støtte til opprørere i Ukraina et klart bevis på.

Også opp mot vår felles grense i nord, skremmende nært oss her i regionen, viser han også muskler. Nylig ble en russisk militærøvelse avviklet helt opp mot grensestolpene. Den norske etterretningstjenesten mener Russlands aktiviteter er den største trusselen mot Norge og norske interesser.

Russlands ambassade i Norge mener E-tjenesten med dette skaper en «antirussisk stemning», at Norge lar seg diktere av Nato i stedet for å gå i direkte dialog med Russland — og karakteriserer atmosfæren som «giftig». I Putins «tale til nasjonen» nylig var budskapet om militær oppbygging ikke til å misforstå — og uten tvil rettet mot Vesten.

Drapsforsøket på den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter har samtidig gjort at forholdet mellom Storbritannia og Russland er havnet på frysepunktet. Diplomater er utvvist på begge sider, og trolig har vi bare sett starten på denne kaldfronten.

Putin lar seg provosere av både Nato og de britiske beskyldningene, og avviser dem blankt. Han liker helt tydelig ikke slike konfrontasjoner, men de styrker åpenbart hans posisjon på hjemmebane. I sin tale til folket etter den overraskende klare valgseieren, spilte han på hele registeret av nasjonalisme og nasjonal stolthet: At Russland er en stormakt, som vil bli enda større og sterkere, at «vi er millioner». Det er budskap som slår godt an på hjemmebane.

Russerne er et stolt folk, og de har også en leder som vil bruke sin stolthet og sterke posisjon til bygge stormakten. Og dessverre — skjerpe tonen mot Vesten.

Minilederen: Facebroke

Facebook er blitt 463 milliarder kroner mindre verdt etter lekkasjeavsløringer av persondata.

Nei, det er ikke Facebook-posten fra Sylvi Listhaug som har gjort utslaget.