Aps stortingsgruppe har vendt tommelen opp for norsk tilslutning til EUs såkalte tredje energimarkedspakke og med energitilsynet Acer — de fire bokstavene som på kort tid har rykket opp blant vårens stridstemaer.

Og striden går tvers igjennom det største opposisjonspartiet. Jonas Gahr Støre sa seg godt fornøyd med Acer-oppslutning fra tre av fem Ap-lag i typiske kraftfylker. Likeså da landsstyret fattet sitt «ja-vedtak» med 31 mot 16 stemmer. Men bak de 16 står over hundre Ap-ordførere.

Og etter at tunge forbund har vendt tommelen ned, går LO-ledelsen inn for å utsette avgjørelsen, med krav om en omfattende konsekvensanalyse.

Flere forhold ligger bak det et sterke engasjementet i denne saken. Motstandernes argumenter favner fra en frykt for høyere strømpriser til tapt nasjonal kontroll og selvråderett.

Det er heller ingen tvil om at striden delvis følger de tradisjonelle konfliktlinjene i EU/EØS-spørsmålet, selv om flere aktører som går imot Acer presiserer at de holder fast ved EØS-avtalen.

Temperaturen i Ap har også sammenheng med neste valgkamp, der partiet har tatt mål av seg til å vinne tilbake velgere fra nei-partiet Sp.

Regjeringspartiene ser energipakken som et utvidet kraftsamarbeid i Norden og Europa, herunder grønn kraft for å nå klimamålene. På dette hold handler Acer-tilslutning dessuten om forutsigbarhet og langsiktighet i energipolitikken og dermed i industripolitikken.

På dette saksfeltet er det lang tradisjon for sammenfallende synspunkter og omforente løsninger mellom Ap og høyresiden. Og de åtte presiseringene — eller «ultimative kravene» — Ap har stilt opp for å slutte seg til Acer-forslaget, bør Høyre, Frp og Venstre kunne godta.

Presiseringene gjelder blant annet den nasjonale råderetten over energiressursene og statlig eierskap til utenlandskablene. Sluttrunden gjenstår før stortingsvedtaket skal fattes i neste uke.

Det tverrpolitiske flertallet ser ut til å være sikret, og sikret er dermed også langsiktigheten og forutsigbarheten på vitale områder.

I sin analyse av katastrofevalget sist høst luftet Støre tanken om hvorvidt Ap hadde vært «for ansvarlig» og deltatt i for mange brede forlik. Men å stemme for det man er for, er som regel fornuftig.

Motstandernes argumenter favner fra en frykt for høyere strømpriser til tapt nasjonal kontroll og selvråderett. Foto: Troms Kraft