Troms og Finnmark skal bli ett fylke, eller skal det nå det? Vi er faktisk ikke helt sikker på hva det er som skjer i denne saken.

Det rives og slites fra alle politiske og folkelige hold. De politiske meningene er mange, og harde ord har falt i debatten der en landsdel skal forenes. Nå har Troms fylkeskommune sagt ja, men Finnmark fylkeskommune vil ha folkeavstemming. Med andre ord hva som skjer fremover er nesten umulig å si noe om.

Fylkestinget i Finnmark har tidligere sagt et klart nei til å bli slått sammen med Troms til et nytt storfylke, som blir å bestå av en fjerdedel av Norges totale areal.

Sammenslåingsavtalen med Finnmark ble forhandlet fram på Gardermoen 15. februar, med Knut Storberget som mekler. Etter at meklingen var over fremsto både Troms og Finnmark som om de var fornøyde med det de hadde fått ut av avtalen. Begge måtte gi og ta for å få avtalen i havn, ble det konkludert med etter møtet.

Med avtalen i kofferten reiste begge hjem til sine respektive fylker. Men det skulle ikke gå lang til før glansbildet fra Gardermoen slo sprekker og den politiske drakampen kom til overflaten.

Tirsdag ble avtalen altså behandlet i fylkestinget i Finnmark. Der har de kommet frem til at de ønsker en folkeavstemming om sammenslåingen. Folkeavstemning om sammenslåing har vi sett før, blant annet i forbindelse med sammenslåing til storkommunen Senja, der Berg, Torsken, Tranøy og Lenvik kommune nå blir ett.

I denne avstemmingen ble det klart at verken Torsken eller Berg sa nei til sammenslåing gjennom nettopp denne folkeavstemmingen. Likevel endte det opp med en sammenslåing.

Det er stor grunn til å tro at dette også kan bli tilfelle om det skulle bli et rungende nei fra Finnmark om sammenslåing. Det ligger det i kortene at det kommer til å bli, skal vi tro de meningsmålingene som er gjort. Da er det vel bare for Stortinget å nok en gang sette ned foten og sørge for et tvangsekteskap.

Eventuelt må Stortinget legge planen om et storfylke i nord helt død og rykke tilbake til start. Så da er det vel bare å ta turen tilbake til Gardermoen og begynne på nytt?

Minilederen: Omsorgsgeit

Therese Sivertsen og Synniva Olsen utdanner seg begge til å bli sykepleiere, og er utplassert ved Rossfjord sykehjem. Onsdag hadde de med seg to geitekillinger til Finnsnes Omsorgssenter.

Bææære velstand med andre ord...