Kommune-Norge har gode tall

Vi heier på de politikerne som husholderer de budsjettene man har

Folkebladet på lederplass 13. mars 2018
leder

Både stor og små kommune i Midt-Troms melder om gode regnskapstall for 2017.

Målselv hadde et overskudd på 15 millioner, Bardu 14 millioner, Salangen 12,5 millioner, Sørreisa 8,8 millioner, Lenvik 4,3 millioner — mens Torsken er beviset på at også småkommuner kan levere: Nesten ti millioner kroner i pluss.

Det er flere grunner til at kommunene gjør det bedre enn budsjettert. Økt skatteinngang, lavere pensjonskostnader, lavere renteutgifter og god økonomistyring er noen av stikkordene. Det skal raskt nevnes at lavere pensjonskostnader har en motpost i kommuneregnskapene. Den skal senere bokføres mot for lite innbetalt pensjon. Mange kommuner har en stor «pensjons-snøball» som trilles videre etter «syvårsplaner».

Den økte skatteinngangen kom som en overraskelse på mange. Kanskje særlig på Arbeiderpartiet, som planla å fortelle den vanlige historia om «borgerlig vanstyre» og «skattelettelser til dem som har mest fra før». Problemet med denne fortellingen var at den ikke var sann.

I fjor sank arbeidsledigheten betraktelig, samtidig med at skatteinntektene steg til høye nivå. Trenden har fortsatt. I januar i år ble det innbetalt 91 milliarder kroner i skatt, to milliarder kroner mer enn i januar i fjor og seks milliarder kroner mer enn januar 2016. Kommuneskatten økte fra 20 milliarder kroner i januar 2016 til 23 milliarder i 2018.

Oljeprisfallet har vært alvorlig. I 2013 og 2014 var det perioder ett oljefat kostet over 110 amerikanske dollar. I 2015 ble et fat omsatt for 30 dollar. Også oljeprisen har beveget seg — for Norge — i riktig retning. For noen uker siden kostet ett oljefat 69 dollar fatet, og de siste dagene har prisen vært på 65 dollar. Det er bra for Norges oljestyrte økonomi.

Det er gledelig at kommunene i Midt-Troms har orden i kommuneøkonomien, selv om overskuddet i eksempelvis Lenvik ikke er imponerende høyt. God økonomistyring er forutsetning for handlefrihet. Kommunene produserer velferd på flere plan. Derfor kan kommunene ikke direkte sammenlignes med en bedrift, men prinsippene er de samme: Både bedrifter og kommuner må sørge for å ha et visst overskudd.

Enkelte politikere har gjort det til sin spesialitet å rope til staten etter mer penger uavbrutt. Vi heier på de politikerne som husholderer de budsjettene man har.


Minilederen: Hurtig

De nye hurtigbåtene er større og betydelig mer konfortable enn de gamle.

Så får vi bare håpe at de er hurtig på plass.