Dette blir jo revymat — på godt og vondt

Politikere og media bør heller bruke tid og krefter på å bekjempe trollene

Folkebladet på lederplass 6. mars 2018

REVY Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet innledet på fylkesårsmøtet i Finnmark Ap i helga.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

leder

Nylig dukket det opp en video der man har tekstet en del av filmen om Adolf Hitlers siste dager i Berlin i mai 1945, «Der Untergang», på en slik måte at det framstår som det er fylkesråd i Troms, Willy Ørnebakk, som uttaler seg. Der tordner «han» om hvordan annekteringen av Finnmark har gått galt.

Videoen har fått stor omtale i nordnorske medier, og Ørnebakk selv har uttalt til NRK at han synes det er å gå for langt. Og det kan man til en viss grad forstå at fylkespolitikeren føler.

Det har stormet rundt Ørnebakk de siste dagene, og han har fått så ørene har flagret fra sine partifeller østpå. Han, og resten av forhandlingsdelegasjonen fra Troms, har blitt karakterisert som arrogante og usolidarisk.

Klimaet er med andre ord helt i tråd med været her nord om dagen — beinkaldt. Det må imidlertid ikke bety at man skal miste humøret. Den omtalte snutten er nemlig velkjent. Helt siden «Der Untergang» kom i 2005, har klippet der Hitler frådende skjeller ut sine offiserer vært brukt i parodier. Det har vært brukt i en rekke land, verden over.

Det er altså neppe noe mer enn en spøk, det dette klippet representerer. Og det må Ørnebakk og hans kumpaner tåle. Da er det betydelig verre, ja langt forbi det akseptable, at AUF-politikeren Tarjei Jensen Bech får meldinger på nett om at det hadde vært bedre om han hadde blitt drept på Utøya i 2011. Jensen Bech ble skutt i foten av terroristen Anders Behring Breivik.

En slik uttalelse er så hinsides drøy at det blir helt feil å holde den og videoen opp mot hverandre. At det faktisk sitter mennesker og mener at mennesker må dø kun fordi de har sagt ja til en fylkessammenslåing, det er bare usigelig trist.

Det er drøyt, og galt, at partifeller karakteriserer hverandre som nyttige idioter, men selv det blir blåbær mot hva Bech har fått servert. Politikere og media bør heller bruke tid og krefter på å bekjempe trollene, framfor flåsete videosnutter på nett.

Om ikke vil man nokså sikkert få det travelt framover, når de kraftfulle revymiljøene i både Finnmark og Troms spisser pennene. De har stoff nok å ta fatt i.


Minilederen: Ambassadør

Tidligere journalist i Folkebladet og Nordlys, finnsnesværingen Kjell-Gunnar Eriksen, er utnevnt til Norges ambassadør i Islamabad i Pakistan.

Vi gratulerer Eriksen, som har en lang karriere bak seg i diplomatiet, med at den store ambassade-døren har åpnet seg. Og han blir dermed også en fin ambassadør for Finnsnes og Midt-Troms!