Torsdag går fristen for å søke videregående skoleplass ut. Da må en hel bråte av unge mennesker ha tatt en beslutning for hva de skal gjøre det neste året.

Valgmulighetene er mange. Man kan søke seg mot det akademiske, eller man kan velge yrkesfaglige retninger. I vår region er det mange som satser på blå fag, altså sjørettet utdanning, oftest med mål om jobb innenfor oppdrettsnæringa.

Det viktigste er at det er den unge selv som bestemmer hva hun eller han skal bli. Voksne, og da spesielt foreldre, kan ofte ha noen klare tanker for den håpefulles framtid.

Disse forhåpningene stemmer ikke alltid med realitetene. For mens pappa synes Ole skal bli advokat og mamma mener Hilde blir en strålende lege, tenker Hilde at det kunne vært utmerket å bli fisker, mens Ole liker best å ta vare på mennesker som trenger omsorg.

I disse dager er det derfor viktig at vi voksne legger egne mål til side. Og så må vi huske at selv om Trine hadde 6 i norsk og er fantastisk i språk, er det ikke det samme som at hennes eneste farbare vei er akademiske linjer. Mulighetene i dag er ikke så sort/hvitt som den var tidligere.

Et annet viktig poeng vi må ha i bakhodet, er at ingen veivalg er hugd ut i stein. Det er mulig å ta feil. Faktisk er valgmulighetene så store i dag, at sjansen er stor for at den unge bommer på første forsøk. Derfor må vi være åpne for at de kommer slukøret og forvirret hjem.

Slik forvirring kan ofte følge mange hele livet. Det finnes mange pensjonister som helst skulle hatt et helt annet yrkesliv enn det de endte opp med. Det aller viktigste er å gjøre det en tenker er det som ser mest spennende ut. Så kan man justere kursen underveis.

Det — kombinert med litt taktikk. Norge treger nemlig hender som driver med såkalte yrkesfag. Vi trenger folk som kan lage ting, bygge ting, fikse ting og gjøre ting. Rett nok vil det bli flere roboter, men vi trenger noen til å bygge og fikse dem også. Derfor er det nok et solid sjakktrekk å vurdere yrkesfaglige valg — også.

Minilederen: Dårlig klima

Det meldes Sibir-temperaturer i Sør-Norge denne uka. Mandag var det 28 minusgrader på Bardufoss, minusgrader i Spania og 4,4 plussgrader og regn i Longyearbyen.

Klimafornekter Donald Trump og hans sammensvorne bør snarest ta seg en rundtur i Europa.