Tiden er moden for å legge ned Kringkastingsrådet. Slik rådet fungerer i dag setter den redaktørens frihet på spill.

Julie Brodtkorp er nylig oppnevnt som ny leder av rådet. Brodtkorp har hatt sentrale arbeidsoppgaver for høyreleder Erna Solberg og ved Statsministerens kontor, og utnevnelsen har utløst debatt og kritikk.

Norsk Redaktørforening vil avvikle Kringkastingsrådet og heller erstatte dette med ordninger i NRKs egen regi. Rådet bryter etter NRs mening med prinsippene i Redaktørplakaten og «Lov om redaksjonell fridom i media», hvor det er forutsatt at eierne ikke skal gripe inn i redaksjonens frie vurderinger og redaktørens suverene rett til å redigere sitt medium.

I tillegg til de prinsipielle innvendingene trekker NR fram oppnevning av medlemmer langs partipolitiske linjer som skaper uklarhet med hensyn til hva rådet skal være og hvem det er til for. Oppnevnelsen av Julie Brodtkorp er et eksempel.

Kringkastingsrådet består av 14 medlemmer, åtte oppnevnt av Stortinget, seks av regjeringen. Rådet møtes seks til åtte ganger i året sammen med NRK-ledelsen. Rådet skal være publikums forlengende arm inn i NRK-ledelsen.

På 1930-tallet, da rådet ble etablert, var det sikkert forståelig at myndighetene ønsket å underlegge kringkastingen en viss politisk styring. På den tiden dominerte partipressen avisene. Ut over 1970-, 1980- og 1990-tallet ble partienes innflytelse over norske avisredaksjoner eliminert. Likevel ble Kringkastingsrådet bestående. Med jevne mellomrom diskuterer politikere om NRKs programproduksjon er i tråd med politikernes smak. Fredrik Skavlan har rekorden. 3.600 nordmenn klaget på hans intervju med den svenske partilederen Jimmi Åkesson.

Hva som gjør Julie Brodtkorp spesielt egnet til å diskutere kringkastingen, er et spørsmål vi ikke trenger å dvele lenge ved. Resultatet av diskusjonene bør derimot diskuteres. De fleste er enige om at det er lurt at mediebedriftene styres av uavhengige redaktører. Hva skal en NRK-redaktør gjør med ris eller ros fra Kringkastingsrådet? Hører han på kritikken fra rådet, er redaktøren «underlagt politisk kontroll». Redaktørens frihet er satt på spill. Lar redaktøren være å lytte til rådet, kunne man like godt la være å diskutere saken.

Enkelte politikere har forsøkt å slå politisk mynt på at Julie Brodtkorp har fått ledervervet i rådet. Det er meningsløs kritikk. Det er også meningsløst at ikke Trine Skei Grande likegodt legger ned hele rådet.

Minilederen: Stor ting

Utbyggingen av Stortinget blir to milliarder kroner dyrere enn beregnet.

Nord-Norgebanen må utsettes litt til.

- De fleste er enige om at det er lurt at mediebedriftene styres av uavhengige redaktører. Hva skal en NRK-redaktør gjør med ris eller ros fra Kringkastingsrådet? spør Folkebladet på lederplass. Her fra NRK Marienlyst i Oslo. Foto: Nadia Frantsen/NRK