Direktør Tor Ingebrigtsen ved Univeritetssykehuset i Tromsø får en sluttavtale så gullkantet at den blir møtt med vantro fra både ansatte, tillitsvalgte, politikere — og ikke minst andre ledere i Norge.

Tor Ingebrigtsen måtte trekke seg fra stillingen etter en opprivende konflikt i Helse Nord og ved UNN. Men i samme øyeblikk som døra smalt bak Ingebrigtsen kom også sluttavtalen ramlende ut i offentligheten: Han beholder lønna på nesten 1,9 millioner kroner ut året, mens han har studiepermisjon. Deretter er han garantert en inntekt på over 1,6 millioner kroner til han selv velger å gå av med pensjon.

Beløpet tilsvarer omtrent tre ganger så mye som gjennomsnittsinntekten i Norge. Forutsetningen for sluttavtalen er riktignok at han skal jobbe som rådgiver på UNN — eller som professor ved universitetet. Men likevel — sluttavtalen er usmakelig, den sender så negative signaler til omverdenen at de som signerte den bør hive etter pusten.

Å være toppleder er krevende. Personer som påtar seg krevende sjefsjobber, fortjener god betaling. Hvis offentlig sektor skal konkurrere om de dyktigste lederne, må de også få godt betalt. De fortjener også et økonomisk sikkerhetsnett i tilfelle de må trekke seg fra stillingen på kort varsel, slik Ingebrigtsen gjorde.

Ingebrigtsens avtale kan koste skattebetalerne opp mot 20 millioner kroner, samtidig som vi daglig leser og hører om at helsevesenet og sykehusene må bruke sparekniven, sende pasienter på korridoren, operere med månedslange ventelister og kreve store egenandeler fra pasientene. Paradoksene står i kø, urimelighetene er til å ta og føle på.

Helsepolitikere på Stortinget fra KrF, Sp og SV har reagert på den svært gunstige sluttavtalen, og vil vite om helseministeren kan sitte stille og se på hva som skjer i Tromsø. Bent Høie (Høyre) mener sluttavtalen til den avgåtte UNN-direktøren er innenfor regelverket, men varsler likevel en gjennomgang av kravene til helseforetakene. Det er klokt.

Vi fortjener å få vite om det finnes flere avtaler som den Ingebrigtsen har fått, ikke minst innenfor helsevesenet. Skyhøye lederlønninger i det offentlige skaper mye motstand blant folk. Etterlønn i millionklassen gjør reaksjonene enda sterkere. Hvorfor skal noen ha så gullkantede avtaler, arbeidslivet ut? Det forstår ikke folk, og det må Bent Høie forklare.

Minilederen: Revers

Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, nå leder i Tana Ap, mener Finnmark må si nei til samarbeidsavtalen med Troms.

Og vi som trodde det var Senterpartiet som var reverspartiet i Norge.

Motta nyhetsbrev fra Folkebladet — klikk her for å melde deg på

- Sluttavtalen er usmakelig, den sender så negative signaler til omverdenen at de som signerte den bør hive etter pusten, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Marius Hansen