Som å starte med taket først

Problemet er at sammenslåingen vil skje

Folkebladet på lederplass 30. januar 2018

STYRINGA – Akkurat nå er det sentrale politikere som har styringa med den fylkeskommunale framtida vår, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Trond Sandnes

leder

Forhandlingene mellom Troms og Finnmark har igjen havarert. Problemet er at man ikke har reist grunnmuren før bygginga av den nye regionen startet.


Brudd i forhandlingene mellom Troms og Finnmark - igjen

Denne gangen er det Troms som bryter forhandlingene.

Naturligvis kan man hevde man driver med elementbygging, og i så måte bygge både tak og vegger, stue og kjøkken før man har en grunnmur. Likevel er det altså usedvanlig smart å i alle fall ha en grunnmur å sette det på. Eller i det minste en plan for grunnmuren.

Likevel. Det aller viktigste før man bygger et hus er å vite hva man skal bruke det til. En familie med syv barn, to hunder, katt og skidilla, bygger ikke et lite hus midt i byen. Karrierejegeren uten familieplaner bygger ikke et palass på landet. Hun bygger ikke i det hele tatt, om det ikke er for å satse på eiendom, da.

Altså legger man først en plan for hva huset skal inneholde og hva man skal bruke det til, før man starter med å bestemme hvor det skal ligge og hvor stort det må være.

Og det er altså her forhandlerne fra Troms og Finnmark har bommet. De har faktum bommet så til de grader at det er umulig å spørre seg om de ikke skyter med blank og øynene lukket. De har rett og slett skutt med full visshet om at de kommer til å bomme.

Professor Synnøve Jensen ved Institutt for samfunnsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet sa mandag til NRK Troms at forhandlingene om sammenslåing av Troms og Finnmark var dømt til å mislykkes. – Når to parter skal sette seg ned og diskutere ømtålige lokalitetsspørsmål etter at de er blitt tvangssammenslått og begge partene egentlig ikke ønsker å lage felles prosjekt, så er det ikke uventet, sier Jensen.

Man trenger ikke en gang være nyttårsrakettforsker for å se bruddet komme. Den nyheten var like overraskende som at våren kommer og snøen vil smelte.

Problemet er at sammenslåingen vil skje. Og når politikerne våre er mer opptatt av hvor enn hva, så vil det ende i at sentrale myndigheter tar styringa over et prosjekt vi skulle eid.

Akkurat nå er det sentrale politikere som har styringa med den fylkeskommunale framtida vår. Det er slett ikke lystelig å tenke på.


Minilederen: Vakkert sagt

Senja er et av de vakreste stedene på hele jorden, sier den nytilsatte lederen i Visit Senja, Dan Björk.

Vakkert sagt — og god start av svensken, må vi ha lov til å si.