Stabil rente — medvinden er ikke evigvarende

I gode tider er det lett å tro at medvinden er evigvarende. Det er den ikke. Før eller senere snur den.

Folkebladet på lederplass 26. januar 2018

RENTE Sentralbanksjef Øystein Olsen holder nok en gang renten i ro.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

leder

Norges Bank har tro på fortsatt oppgang i norsk økonomi, holder styringsrenta på samme nivå — og lar boligeiere med store lån puste lettet ut.


Fortsatt utsikter for rekordlav rente i lang tid

Styringsrenta blir ikke overraskende stående på 0,5 prosent, og alle med boliglån kan som ventet puste lettet ut. Neste renteheving spås tidligst i desember.

Styringsrenta blir ikke overraskende stående på 0,5 prosent etter torsdagens rentemøte. Sentralbanksjef Øystein Olsen spår at neste renteheving kommer tidligst i desember. Det vil i så fall bety at styringsrenten da vil la ligget i ro i nesten tre år på rekordlave 0,5 prosent. Det sier det meste om ståa i norsk økonomi.

Norges Bank mener oppgangen i norsk økonomi vil fortsette. Men Øystein Olsen er en smule mer skeptisk enn på fjorårets siste rentemøte — da antydet han at første renteøkning ikke ville komme før midtveis i 2019.

Andre eksperter mener det vil komme en økning i olje- og bedriftsinvesteringer, sammen med mer eksport som kan bidra til økt økonomisk vekst i 2018. Etter at renta ble satt ned til dagens rekordlave nivå for snart to år siden, har pilene i norsk økonomi pekt oppover. Arbeidsledigheten nådde et toppnivå på 4,9 prosent sommeren 2016, men har falt jevnt og trutt og ligget stabilt på 4,1 prosent siden august i fjor, viser SSBs arbeidskraftundersøkelse.

En oljepris på over 70 dollar fatet er også hyggelig for norsk økonomi, selv om den ikke er like spenstig som før oljesmellen. Men optimismen er stor både i Nord-Norge og andre landsdeler — det viser blant annet Sparebanken Nord-Norges siste konjuntkurbarometer. Også petroleumsnæringa har tro på oppgang framover.

I en slik situasjon er det likevel viktig å holde hodet kaldt og de politiske klørne langt unna oljekronene som strømmer inn i verdens største fond. Omstillingsbehovet er fortsatt stort i Norge. Farten på veien mot en grønnere økonomi må økes, det må bli mer handling bak de fine ordene om «havrommet og digitalisering», og offentlig sektor har ennå en vei å gå mot forenkling og fornyelse.

Utfordringen for en mindretallsregjering er at det er for lett å styre forbi politisk uenighet om prioriteringer ved å dra fram gullkortet når regjeringspartnere og støttepartiene kjemper for hjertesakene sine. Oljepengebruken har vært for stor — og den nye regjeringsplattformen blir neppe billigere. Et nytt parti i regjering koster penger.

I gode tider er det lett å tro at medvinden er evigvarende. Det er den ikke. Før eller senere snur den. Derfor er det viktig å ta også de smertefulle valg når vi har vinden i ryggen.


Minilederen: Ganske usikkert

En ny undersøkelse viser at nordlyset er den beste naturlige turistattraksjonen i Norge, og som nordmenn aller mest vil anbefale til turister.

Men vi bør vel samtidig fortelle turistene at det også er den mest uforutsigbare.