Venstre kan styrke klima- og kulturpolitikken

Blant spenningsmomentene er hva Venstre kan bidra med i sin rolle, for første gang på 12 år i regjering.

Folkebladet på lederplass 19. januar 2018

Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og kulturminister Trine Skei Grande på slottsplassen onsdag.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

leder

Den nye regjeringen fikk en tøff start — der fokus var mer på varslersaker og sex-anklager mot alle tre partier enn på politikk og hvilken retning de tre partiene skal føre Norge.


Fylkesledere mener Venstre fikk for liten uttelling

Fylkesledere i Venstre mener partiet har fått for liten uttelling hva gjelder antall statsråder og tyngden på departementene de styrer.

Både Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande håper nå — selvsagt — på mer ro og mulighet til å drive politikk. At #metoo-stormen skal løye er lite sannsynlig. Vi har fortsatt bare sett starten. Men regjeringen må parallelt med å takle de allerede innkomne varslersakene og eventuelle nye, rette fokus mot politisk arbeid. Og vi går spennende tider i møte.

Blant spenningsmomentene er hva Venstre kan bidra med i sin rolle, for første gang på 12 år i regjering. Partiet vil utvilsomt sørge for mer grønt inn i en blåblå regjering. Det kan være positivt for Norge. Ola Elvestuen som klima- og miljøminister vil utvilsomt sørge for å sette viktige klimasaker høyt på dagsorden. Om han og Venstre får gjennomslag for viktige klimagrep gjenstgår selvsagt å se.


Blågrønt flertall på fersk måling – Høyre over 30 prosent

En regjering av Høyre, Frp og Venstre styrer nå landet, og på en ny meningsmåling får de tre partiene flertall på Stortinget. For Ap er målingen nok en nedtur.

Da Frp og Høyre dannet regjering i 2013, var ikke klimasaker de mest synlige i den politiske erklæringen. Venstre har i de fire årene som er gått inntatt en rolle som «pusher» i klimasaker, og har presset regjeringen i en rekke klimaspørsmål i Stortinget. Nå har partiet selv ansvaret. Det gir store muligheter for et lite parti til å markere seg.

At Lofoten, Vesterålen og Senja skal holdes fri for oljevirksomhet i den kommende perioden, er er klart avtrykk fra Venstre i regjeringserklæringen. Det er en omstridt beslutning i nord — men en viktig sak hvor Venstre ikke viker.


Rykter og varsler skygget for blågrønn jubel 

Erna Solberg og Trine Skei Grande ønsket at kvinnene og den blågrønne regjeringen skulle skinne. I stedet måtte de svare på nye spørsmål om varsler og rykter.

Med Trine Skei Grande som kulturminister hersker det neppe noen tvil om at vi vil se en tydeligere kulturpolitikk. Der Skei Grandes forgjenger, Linda Hofstad Helleland (Høyre), var mest opptatt av å kulturnæring og kultureksport, er retningen en annen i Skei Grandes tankegods: «Kunst og kultur er en samfunnsbyggende kraft», og «kulturpolitikken skal bygge på ytringsfrihet og toleranse», heter det i regjeringserklæringen. Nærmest en kopi av Venstres partiprogram.

Trine Skei Grande startet sin gjerning med å besøke Norges Presseforbund torsdag morgen. Hun er opptatt av god dialog med bransjen om framtidig mediestøtte. Og hun bør utvilsomt føre en mer offensiv mediepolitikk enn hennes forgjenger gjorde.

Men hun må heller ikke glemme idretten, der Hofstad Helleland var usedvanlig offensiv. Der må også Skei Grande være framoverlent.


Minilederen: Gift

Fredag vier Sørreisa-ordfører Jan-Eirik Nordahl og Målselv-ordfører Nils Fosfaug sine første ektepar.

Men å inngå ekteskap med nabokommunene — det er ren gift for de to ordførerne.