Ny regjering — og satsing i Nord-Norge

Det har vært mange konflikter mellom Sandberg og Stortinget

Folkebladet på lederplass 16. januar 2018

REGJERING Venstre fikk gjennomslag for utsettelse av konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Her er Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), og Trine Skei Grande (V) på pressekonferansen søndag.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

leder

I helga ble det klart at Venstre blir medlem av regjeringen Solberg. «Jeløya-erklæringen» er veldig klar på noen punkter: «Det grønne skiftet» skal komme raskere, regjeringen skal bli mindre «oljekåte», spesielt i Nord-Norge, og i fiskeripolitikken er det klart for noen høyst uklare omkamper.


Klart for ny, historisk regjering

En historisk beslutning ble tatt da Venstre sa ja til å danne regjering med Høyre og Fremskrittspartiet.

En Frp-influert regjering måtte selvsagt ha med noen «godbiter» til velgerne i form av lavere skatt. I denne omgangen kommer skattelettene i form av redusert eiendomsskatt. Maksimalgrensen senkes fra syv til fem promille. I vår region får dette konsekvenser for Bardu, Berg, Torsken og Salangen, som innkrever over fem prosent i dag.

Det skal bli spennende å se hva nettoeffekten av forslaget blir. Spørsmålet er om noe av inntektsfrafallet (i 2019) kompenseres med økt rammetilskudd? For innbyggerne er det mest interessante å se hvor mye av skattekuttet som spises opp ved at eiendommene får et høyere skattegrunnlag.


Hareide: – Tror ikke dette er dagen som avgjør norsk politikk

– Regjeringsplattformen er lite forpliktende, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om erklæringen som ble lagt fram av Høyre, Frp og Venstre.

Det var heller ikke uventet at regjeringserklæringen freder Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting. I tillegg er flere andre sårbare områder tatt med i erklæringen, og 25. konsesjonsrunde er satt på vent. Venstre har dermed fått betydelige miljøinnrømmelser.

I fiskeripolitikken er det en formulering som er mer overraskende. Det skal legges fram en ny stortingsmelding om pliktsystemet til trålerne. Stortinget klarte ikke å bli enige da trålernes pliktsystem sist var oppe til debatt, og regjeringen Solberg skal gjøre et nytt forsøk med Venstre som «moderator» i regjeringen.


Den nye regjeringen: – Vi må løse seks utfordringer

Regjeringen skal løse seks store utfordringer Norge står overfor. Det sa statsminister Erna Solberg (H) da hun la fram regjeringsplattformen på Jeløya søndag.

Det blir også spennende å se om Senja-bosatte Per Sandberg får lov til å fortsette som fiskeriminister. Det har vært mange konflikter mellom Sandberg og Stortinget, og nasjonalforsamlingen har på viktige punkt avvist regjeringens forslag til fiskeripolitikk. Det vil derfor ikke være spesielt overraskende om Erna Solberg gjør endringer i dette departementet.

Regjeringen har fortsatt ikke ytret sine tanker om Eidesen-utvalget. Forslagene fra dette utvalget kan få, om de blir vedtatt, langt større konsekvenser for kommunene langs kysten enn endrede leveringsforpliktelser til trålerne.


Oljefolk i nord: – Vi er skuffet, men gir oss ikke

Lofoten, Vesterålen og Senja blir uten oljevirksomhet fram til 2021. Kjell Giæver, direktør i Petro Arctic, er skuffet, men håper på fremtidige utredninger.

Dersom regjeringen Solberg vil noe med fiskeripolitikken, må de søke kompromiss. Det er en øvelse mange mener Per Sandberg er lite flink til.

Nei — og ja

Et nei til oljeboring i nord er også et nei til kunnskap, mener Petro Arctic.

Og et ja til tapte inntekter.