I helga ble det klart at Venstre blir medlem av regjeringen Solberg. «Jeløya-erklæringen» er veldig klar på noen punkter: «Det grønne skiftet» skal komme raskere, regjeringen skal bli mindre «oljekåte», spesielt i Nord-Norge, og i fiskeripolitikken er det klart for noen høyst uklare omkamper.

Det skal bli spennende å se hva nettoeffekten av forslaget blir. Spørsmålet er om noe av inntektsfrafallet (i 2019) kompenseres med økt rammetilskudd? For innbyggerne er det mest interessante å se hvor mye av skattekuttet som spises opp ved at eiendommene får et høyere skattegrunnlag.

I fiskeripolitikken er det en formulering som er mer overraskende. Det skal legges fram en ny stortingsmelding om pliktsystemet til trålerne. Stortinget klarte ikke å bli enige da trålernes pliktsystem sist var oppe til debatt, og regjeringen Solberg skal gjøre et nytt forsøk med Venstre som «moderator» i regjeringen.

Regjeringen har fortsatt ikke ytret sine tanker om Eidesen-utvalget. Forslagene fra dette utvalget kan få, om de blir vedtatt, langt større konsekvenser for kommunene langs kysten enn endrede leveringsforpliktelser til trålerne.

Nei — og ja

Et nei til oljeboring i nord er også et nei til kunnskap, mener Petro Arctic.

Og et ja til tapte inntekter.

Venstre fikk gjennomslag for utsettelse av konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Her er Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), og Trine Skei Grande (V) på pressekonferansen søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix