Arbeiderpartiet på gyngende grunn

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Dette handler om flere enn Trond Giskes framtid i Ap-toppen

Folkebladet på lederplass 4. januar 2018
leder

Ap er i krise. Det handler ikke bare om Giske-saken, det handler om et opposisjonsparti som på ett år har tapt så mye oppslutning at det egentlig ikke burde være mulig.


NRK: Nytt varsel mot flere Ap-topper

Flere topper i Arbeiderpartiet er omfattet av et nytt varsel om upassende oppførsel i partiet, ifølge NRK.

Også i Troms Ap er bekymringene store. Leder i Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth fra Lavangen, velger å gi sin fulle støtte til partileder Jonas Gahr Støres håndtering av varslingssakene mot nestleder Trond Giske. Til Nordlys sier hun at partiet nå må ha tid til å gå gjennom hver enkelt varslingssak nøye, og at Arbeiderpartiet trenger ro.

Partiet trenger først og fremst å ro seg ut av saken rundt Trond Giske. Noen formell avklaring kom ikke på tirsdagens sentralstyremøte i Ap. Og ro i rekkene blir det neppe med det første, fordi krisen i Ap ikke bare handler om Giske-saken. Det handler om at partiet selv etter det knusende valgnederlaget i høst ikke klarer å markere seg som opposisjonsparti. Høyre er større enn Ap på «alle» meningsmålinger, og Erna Solbergs popularitet stiger i takt med Ap-leder Jonas Gahr Støres fall nedover.


Kritikere krever at Støre-rådgiver må gå

Under tirsdagens sentralstyremøte i Ap skal flere ha kommet med sterk kritikk av lederen for sekretariatet for stortingsgruppa, Hans Kristian Amundsen.

Men mest akutt er det å løse Giske-saken. Etter alt å dømme er han ferdig, og nå må Støre foreta en kontrollert avvikling av Giskes posisjon som partiets nestleder. Alle som har hørt Støres uttalelser de siste dagene, må ha oppfattet at «fritatt fra vervet på ubestemt tid» egentlig betyr «fratatt vervet for all framtid».

Han har ikke mye å gå på, sa Støre rett før jul. Etter de siste dagers nye avsløringer har han trolig null å gå på. Varslerne må få en betryggende behandling av sine klagemål om seksuell trakassering og såkalt uønsket oppmerksomhet. Her har heller ikke partiet noe å gå på. At striden rundt Støre-saken er kokende het og fullstendig splittende i Arbeiderpartiet ble overtydelig da det midt under sentralstyremøtet ble kjent at Hadia Tajik hadde lest opp varsler mot Giske — mot Støres innstendige oppfordring.


Støre: Teoretisk mulig at Giske fortsetter 

Trond Giskes framtid som nestleder er uviss etter Aps sentralstyremøte. – Ingen av varslene vi har fått, anses som falske, sier Jonas Gahr Støre.

Det store spørsmålet er nå om «Giske-fløyen» finner det opportunt å slåss videre. Dette er noe helt annet enn en «vanlig» kamp om politisk kurs i Arbeiderpartiet. Det handler om feilslått valgkamp, nedslående meningsmålinger, en frustrerende stortingshøst og nå: En splittet ledertrio uten tillit til hverandre, og der den ene er «fritatt» fra vervet.

Og dette handler om flere enn Trond Giskes framtid i Ap-toppen.


Minilederen: Går videre

Seks måneder forsinket overleveres endelig Bardufoss videregående skole 26. januar, og kanskje blir det innflytting i vinterferien.

Det er på tide — elevene fortjener nå å gå videre på ny videregående skole.