Grunn til å tenke seg om i julegaverushet

Vi bør konsentrere oss om å betjene gjeld og leve mer nøktert

Folkebladet på lederplass 21. desember 2017

SPARE LITT – Det kan være klokt, for svært mange av oss tåler ikke en renteøkning, og bør spare penger — ikke bruke enda mer, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Trond Sandnes

leder

Nordmenn vil i 2017 handle mindre til jul enn vi gjorde i fjor. Det kan være klokt, for svært mange av oss tåler ikke en renteøkning, og bør spare penger — ikke bruke enda mer.

Finske Ferratum Group har for fjerde år på rad gjennomført en undersøkelse om kjøpsatferd i forbindelse med julesesongen i 21 land i Europa. Den forteller om en nedgang på 17 prosent i julehandelen i Norge.

At vi viser litt mer forsiktighet kan være klokt. Mange nordmenn mener nemlig selv de ikke tåler en renteøkning. Det er med andre ord tid for å spare, ikke øke forbruket. Nordmenn har generelt høy gjeld, og vårt forbruk er også høyt. Nå advarer økonomene om at vi sparer for lite. Det bør vi lytte til — før renta stiger.

Hele 420.000 nordmenn mener de ikke tåler en renteøkning på én prosent, forteller en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Sparebank 1. Halvparten mener de ikke tåler en renteøkning i det hele tatt.

Les også: Slik har renten utviklet seg de siste årene

Rentenivået i Norge har lenge vært svært lavt. Nivået har delvis vært politisk styrt med mål om å få fart på en økonomi som har vært presset av oljeprisfallet i 2014. Det går betydelig bedre nå. Men sentralbanksjefen antydet nylig en renteøkning mot slutten av neste år. Men det er ikke alle som tror på det. Og vi durer bekymringsløst videre.

Men det er verdt å være bevisst på at norske husholdninger i 2016 hadde en betydelig reallønnsnedgang, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Men til tross for flere år med moderate lønnsoppgjør og økonomisk nedgang, har veksten i privat forbruk bare fortsatt. Økonomer rekker en advarende pekefinger mot at mange velger å holde forbruket oppe i stedet for å betjene lån. Det er uklokt.

Mange er kommet inn på et historisk høyt boligmarked — takket være lave renter og forsiktige kapitalkrav. At regjeringen nå har gjort det vanskeligere å få lån, har hindret ytterligere gjeldsvekst. Men gjelda vi har, må uansett håndteres — av oss selv.

At julehandelen er moderat i år er forhåpentligvis et godt tegn. Og vi bør ikke satse på kraftige lønnshopp neste år. De kommer neppe. I stedet bør vi konsentrere oss om å betjene gjeld og leve mer nøktert, så snart ribba er fortært og rakkettene er gått til himmels.


Minilederen: Grav

En begravelse i tolv akter, sier styreleder Knut Bjørklund i Troms idrettskrets om at seks av 12 innsyn i regnskapene til idrettsforbundet nå er gjennomført, med sjokkerende opplysninger.

Idrettspresident Tom Tvedt har i så måte gravd sin egen grav.