Plastrør i oppdrettsnæringa truer miljøet

Du blir det du spiser, heter det, og plast er dødt materiale

Folkebladet på lederplass 18. desember 2017
leder

Dersom det er riktig at pelletsfôret som oppdrettslaksen får, gnager løs plast som forsvinner ut i havet, må oppdrettsnæringa øyeblikkelig finne andre måter å fôre på.

Allerede i mai i år lanserte fisker Arnold Jensen fra Nordreisa sin teori om at de knallharde pelletsene som laksen får servert, sliper ned fôrslangene. Disse slangene er flere titalls meterlange rør som slynger seg fra fôrflåtene og ut til merdene. Pelletsene blåses ut med stor kraft. I så måte er det liten grunn til å trekke Jensens teorier i tvil.

Det betyr at ut av rørendene kommer det mikroplast, et avfall vi i det siste har fått større og større fokus på. Ett er de store plastbitene — flasker, presenninger, poser og annet — som flyter rundt på og i havet, og som fyller mager på fugl, fisk og hval. Et annet er de ørsmå plastbitene som blir spist av mikroorganismene. Disse blir igjen spist av større predatorer, og slik kryper de oppover i næringskjeden til de til sist kan ligge på våre spisebord.

Blant enkelte topp-predatorer, som isbjørn og spekkhuggere, er det allerede funnet så store mengder med giftstoffer at det bokstavelig talt går på helsa løs. Enkelte hvaler er så fulle av gørr at de har blitt sterile. Du blir det du spiser, heter det, og plast er dødt materiale.

Senjaværingen Håvard Høgstad, daglig leder for Arnøy Laks og styreleder for Norske Sjømatbedrifters Landsforening, utelukker ikke at Jensen har rett. Om mengdene er så ekstreme som det Jensen har hevdet, stiller han spørsmål ved, men han erkjenner at det ikke gjør problemstillingen mindre relevant.

Høgstad sier næringa er opptatt av miljøaspektet, og at det ikke er motsetning mellom gode miljøforhold og god økonomi. Altså er det viktig for næringa at de ikke bare framstår som ren, men at det faktisk også er det.

Det er viktig at det blir tatt grep straks. Å kreve at næringa går tilbake til håndfôring inntil videre er for ekstremt, men her bør myndighetene straks komme på banen klare krav til løsning. Med tanke på hvor mye penger som er i sving, burde det heller ikke være en umulig oppgave å være innovative, og samtidig handle kjapt.


Minilederen: Flygende nisser

Reisende som har på nisselue får mellom 21. desember og julaften bruke familieslusen i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn.

Er det helt slutt på flygende reinsdyr som bringer ut gavene?