Tapte valget — taper fortsatt

Maktkamper er ikke sjeldne i Ap. De har også kommet til syne etter valget, og det styrker ikke partiet.

Folkebladet på lederplass 7. desember 2017

BRENNER – Det er derfor den eldre garde i partiet tar sterke ord i sin munn, og for Støre er det nok mulig å føle at det brenner litt under føttene, skriver Folkebladet på lederplass. 

leder

Arbeiderpartiet opplever en av sine verste kriser i moderne tid. Partiet tapte valget de trodde de ville vinne, og de taper fortsatt terreng. Det er sterk og sjelden kost for et parti som er i opposisjon.

Ap-veteranen Martin Kolberg bruker ord som «dyp krise» og «verre enn etter katastrofevalget i 2001» for å beskrive partiets situasjon, og tidligere nestleder og statsråd Thorbjørn Berntsen følger opp elendighetsbeskrivelsen.

Gjennomsnittet av alle meningsmålingene i november er dyster lesing for Arbeiderpartiet. Nedturen fortsetter etter det elendige valgresultatet, i så stor grad at valgforskerne sperrer opp øynene og knapt tror de de ser. Siden i fjor høst har partiet falt fra 36 til 26 prosent, og er nå mindre enn Høyre på de fleste målinger.

Kolberg og Berntsen har diagnosen klar: Fronten mot høyresiden er for utydelig, Ap glemmer sitt ideologiske opphav, og Berntsen slutter seg til Jonas Gahr Støres ettervalgsspørsmål om Ap er blitt «for ansvarlig» gjennom alle de tverrpolitiske forlikene i Stortinget. At partiet vingler, både i forhold til kommunereform og Forsvaret, blir også lagt merke til, ikke minst her nord. At partiet først var fødselshjelper for kommunereformen, men i opposisjon begynner å snakke om reversering, ble avslørt av velgerne som populistisk.

Ap har satt seg som mål å være «den ledende kraften» mot det som gjerne kalles den blåeste regjeringen siden 1945. Men hvem skal være alliansepartnere i denne kraftsamlingen? SV — som blir stadig mer selvbevisst og går egne veier? Senterpartiet — som sier nei til alt og oppfatter alle reformer som ren sentralisering? Retningen skal gå mot venstre, spørsmålet er bare hvor mye det skal dreies. Og Ap er nødt til å stoppe krisemaksimeringen og skape et bilde av Norge som svært mange velgere ikke kjenner seg igjen i. Det var en av valgkampens store tabber av Ap-strategene.

Maktkamper er ikke sjeldne i Ap. De har også kommet til syne etter valget, og det styrker ikke partiet. Men foreløpig har Jonas Gahr Støre ingen klar utfordrer, og han styrer skuta videre som før. Men det «skrangle og dure og gjønge», og skuta lekker. Et fall på ti prosentpoeng på ti år er så nær en katastrofe et parti som Ap kan komme.

Det er derfor den eldre garde i partiet tar sterke ord i sin munn, og for Støre er det nok mulig å føle at det brenner litt under føttene. Uten en politisk dreining som skaper troverdighet og oppslutning kan det bli tøffe tak for partilederen framover. Partiveteranene følger Støre med ørneblikk.


Minilederen: Ny hylle

Nettstedet Salangen-Nyheter får hovedrollen i en TV-dokumentarserie på TV3 på nyåret.

«Ny hylle på Prix» går til filmen.