Plastsøppel, både på hav og land, er et av våre store miljøproblemer. Lokalt har flere engasjert seg i store ryddeaksjoner, og søppelbergene som er avbildet i etterkant er både imponerende og skremmende.

Men det har effekt. Det meldes fra flere hold at strendene ser ryddigere og penere ut enn på lenge. All ære både til enkeltpersoner og organisasjoner, og myndighetene som har bevilget store pengebeløp for å inspirere til ryddeaksjoner.

Plastproblemet er i ferd med å bli det største miljøproblemet i verden, kun «slått» av klimaendringene. Og når utviklingen i klimaet går i feil retning, betyr det en varmere klode som kan smelte polene så mye av hele land blir lagt under vann.

Vi har rotet det skikkelig til for oss selv, gjennom ukritisk å kaste avfall gjennom flere tiår. Vi kjøper for mye mat, vi kaster for mye mat, og vi er ikke flinke nok til kildesortering. Verst har vi vært, vi som har hatt best råd til å strø om oss. Derfor er det smått ironisk at det er de afrikanske landene som går i bresjen for å forby unyttige artikler som plastposer. Her burde vesten vært langt mer frampå enn vi er i dag. Det brukes i det hele tatt fortsatt alt for lite ressurser på å rydde opp etter vår egen tankeløshet.

Stadig ser man at mange nordmenn møter klimakrav med at vi er så få her nord, og at det vi gjør betyr så lite i forhold til langt mer folkerike land andre steder. Det er et argument på linje med strutsens kamuflasjeteknikk — å stikke hodet i sanden og håpe at når man drar det opp igjen så er faren over. Det er som å krype på loftet etter en fest, og håpe at alt rent og pent når en kommer ned igjen, dagen derpå.

Om vi på død og liv skal bruke plastposer framover, må det være som turutstyr. Vi må ta de med når vi går ut, og når vi finner plast og søppel — noe vi garantert vil gjøre — så må vi ta det med oss og få det destruert på miljøvennlig vis.

Enkeltpersoners handlinger er viktige. Vi voksne må gå foran og skape gode holdninger. Men heldligvis — vi har en oppvoksende generasjon som er brukbart miljøbevisste etter å ha fått prentet inn budskapet om å ta vare på verden fra både Blekkulf og andre viktige figurer.

Alt tyder likevel på at vi våknet sent, og kanskje for sent, i forhold til å forhindre den globale oppvarmingen. Været er i opprør, verden over. La oss i alle fall forsøke å rydde opp naturen så vi ikke gjør enda mer ubotelig skade. Å plukke plastsøppel er et svært viktig bidrag.

Minilederen: Tidligere?

Julehandelen starter tidligere i år, melder Norsk Telegrambyrå.

Det må vel bety at den startet i januar?