Mer meningsløst, ufattelig og ondsinnet kan det knapt bli. Med Las Vegas-massakren er nye grenser for vold og jævelskap passert i den siviliserte verden.

Et feststemt publikum tramper takten og synger med på contrymusikken. Så starter det mange oppfatter som et fyrverkeri. Men det er det slett ikke; det er et forrykt menneske som har forskanset seg med 23 våpen inne på hotellrommet sitt på Mandalay Bay, og peprer løs mot uskyldige, intetanende mennesker.

59 mennesker var tirsdag erklært døde, 572 er skadet — noe som indikerer at dødstallene vil stige i dagene framover. Søndagskonserten i Las Vegas er den verste masseskytingen i USAs historie. Det setter også 22. juli-massakren i Norge i perspektiv.

Nå snakkes det om umiddelbare sikkerhetstiltak. Metalldetektorer i hotellinnganger og andre store offentlige bygg er alt nevnt. Skjerpede våpenlover er et annet grep, men færre våpen bryter nødvendigvis ikke en dødelig spiral. Men at noe må gjøres etter det 273. masseskyteriet i USA hittil i år er åpenbart.

Minilederen: Sabotasje?

Det er mistanke om sabotasje etter at en kunde fant et glassbrått i en smultring fra Senja Lefsebakeri.

Melet er nå siktet.