Kjededannelser og samarbeid mellom store landsdekkende aktører i næringslivet truer spesialbutikker i distrikts-Norge. Det er bokstavelig talt en kjedelig utvikling.

Onsdag sendte dagligvare-konsernet Coop ut en pressemelding der de med store tilfredshet meddelte at de hadde inngått en ny avtale med forlaget Tanum. Avtalen skal, ifølge pressemeldingen, sikre kundene bedre tilgjengelighet til aktuelle bøker.

Derom er det også liten tvil. Fortsatt ha vi i vår region noen få aktører som selger bøker, bokhandlere som sper på med tilleggssortimenter, kanskje leker og kontorartikler. At disse vil slite om Extra-butikkene brått hugger inn i boksalget deres, er det liten tvil om. Omsetningen i spesialbutikkene er ikke skyhøy. Man blir kort og godt ikke rik av å selge bøker, for å si det slik.

Det betyr likevel ikke at tettstedene ikke behøver slike spesielbutikker. Tvert om så er det akkurat det vi gjør. Stadig flere butikkvindu blir mørklagte. De store sentrene og kjedene griper stadig sterkere inn og utvider sine sortimenter. For lengst har dagligvarebutikkene for eksempel begynt å selge blomster.

Vi vet hva kjedene vil si. Det er forbrukerne som vil ha det slik, mener de. Dagens kunder forlanger at dagligvarebutikkene skal kunne gi dem alt, mener de også. De er i ferd med å lykkes. I vår region er det stadig færre spesialforretninger igjen.

Og vi kan selvsagt ikke bare skylde på kjedene. Det er vi som konsumenter som bestemmer. Om vi handler alle rosebukettene til våre kjære på Rema, ja så må vi kalkulere med at når vi en dag vil ha en oppsats, så kan døra være stengt.

For all del! Det er ikke bare galt at Coop-kjeden vil ta inn bøker. Flere steder i landet har bokhandlene bukket under for lenge siden som følge av lavere omsetning etter vill konkurranse med bokklubber og internett.

I så måte vil flere bøker på coopen være gunstig. Håpet er at kjeden kan differensiere, og på den måten ikke belaste eksisterende småbutikker. Det ville være kjedelig på miste enda flere.

Minilederen: Tromsø-suget

Arroganse, nedlatenhet og slem sjåvinisme gjør ikke vårt kjære Tromsø større, men mye mindre, skriver Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim i debatten om ny regionhovedstad i Troms og Finnmark.

For å si det forsiktig; Det tror vi han har helt rett i.