Miljøpartiet de Grønne ble en flopp under stortingsvalget. Mange trodde på et gjennombrudd for et rent miljøparti i Norge, på linje med det vi har sett i andre land i Europa. Slik ble det ikke.

Miljøpartiet de Grønne fortsetter med èn eneste representant på Stortinget. Kun Une Bastholm fra Oslo klarte å få sete i nasjonalforsamlingen. Det er naturligvis en stor, stor skuffelse for partiet, og deres mange kandidater. Etter kommunevalget for to år siden trodde nok mange at dette stortingsvalget skulle gi MDG mer makt.

Årsakene til fiaskone er mange, men èn grunn er at et flertall av oss åpenbart fortsatt ikke har tatt inn over oss at en langt tøffere miljøpolitikk er nødvendig. Hovedgrunnen er nok likevel at en stor del av det politiske fundamentet i MDGs politikk framstår urealistisk og rett og slett ikke gjennomførbart — spesielt i Nord-Norge. Derfor må en tøffere miljøpolitikk være et felles politisk ansvar, der regjeringen må gå i front. Et rent miljøparti snur ikke opp ned på våre holdninger, i alle fall ikke i Norge.

Orkanen Irma har herjet USA. Bak den ligger øyer og byer i ruiner. En forsker kommenterte tropeorkanen på følgende vis: Vi har skrudd på en gigantisk vannkoker. Det skjer i en stat som har en klimafornekter som president. Her nord for polarsikelen kan vi knapt forstå det som skjer. Men det angår oss også — bokstavelig talt til de grader.

I 2004 innførte Norge røykeloven. Over natta ble det forbudt å røyke inne. Årsaken var at en mann, daværende helseminister Dagfinn Høybråten fra KrF, våget noe de færreste politikere i dag tør. Han trosset en angivelig folkevilje, gjorde seg selv mektig upopulær i en stor del av befolkningen, og sto i det fra start til røykeslutt. Den gang ble Høybråten latterliggjort. I dag ansees grepet som det eneste rette, og vi kan knapt forstå at det var noe å reagere for.

Det er slike beslutninger vi trenger i miljøspørsmålet. Vi trenger politikere som våger å sette ned foten. Klimakrisa vil medføre inngrep i vår hverdag. Enten i form av tiltak vi må gjennomføre, eller at jorda i enda større grad gyver løs på oss — som i hevn over våre feilgrep.

Derfor må vi også tenke oss grundig om når det kommer til spørsmålet om mer oljeboring i sårbare områder i nord. Vi må fortsatt forske, utrede og vurdere. Men vi må faktisk og våge å si nei, hvis det kan true vårt klima og vår eksistens.

Minilederen: Svik

Arbeiderpartiet svikter folket i nord dersom partiet åpner for oljeboring, mener Nartuvernforbundet.

Men folket i nord sviktet jo Ap først.