Senterpartiets store skole-skrell

VIKTIG: - Fraværsreglene som regjeringen har innført ble et viktig tema i alle skoledebattene, og engasjer sterkt, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Maria Holm Simonsen  Foto: Maria Holm Simonsen

Å snakke om et nytt ungdomsopprør blir vel i sterkeste laget

Folkebladet 07.09.2017
leder

Senterpartiet ble skolevalgets soleklare vinner i Midt-Troms. Årsakene til brakvalget er åpenbare.

Også på landsbasis kom Sp godt ut, men langt fra så godt som i vår region. Ser man på tallene fra hele Norge styrkes nok optimismen på rødgrønn side. Et tilsvarende valgresultat på mandag ville gitt et overveldende rødgrønt flertall.

På Senja vgs. i Finnfjordbotn kan Sp vise til en oppslutning på 39,4 prosent, og er dobbbelt så store som Ap. På Gibostad gikk det enda bedre, her kasserer partiet inn 45,9 prosents oppslutning. Også på Nordborg, Sjøvegan og Bardufoss scorer Sp langt over 30 prosentpoeng.

– Vi er veldig glad for å være størst. Dette vitner om at ungdommene er opptatt av de sakene Senterpartiet har, sier Sps toppkandidat Sandra Borch til Folkebladet, og peker på saker som sentralisering av tjenester og nedbygging av Forsvaret i regionen.

Men hun glemmer den sannsynligvis viktigste grunnen. Fraværsreglene som regjeringen har innført ble et viktig tema i alle skoledebattene, og engasjer sterkt. Regjeringspartiene har hatt store problemer med å forsvare de nye reglene i skoledebattene flere steder. At drevne Sandra Borch selv deltok i skoledebattene flere steder i regionen, med uerfarne ungdomspolitikere som motdebattanter, har nok også gjort utslag.

På landsbasis er SV og Rødt de store vinnerne sammenlignet med forrige skolevalg, mens MDG er omtrent uendret. De yngste velgerne bidrar i liten grad til Sps framgang på målingene, hvis vi ser landet som helhet. Troms er trolig den største bidragsyteren i så måte for Sp.

Ap går fire prosent tilbake på landsbasis fra 2015-valget, men velger å fokusere på fire prosent økning fra stortingsvalgåret 2013 og lar jubelen bryte løs. Om det alltid har vært sterke svinginger og ”unormale” utslag i skolevalgene, forteller de også noe om trender i velgermassen. Ap er over dobbelt så stort som Høyre og Frp til sammen.

Å snakke om et nytt ungdomsopprør blir vel i sterkeste laget. Men økt oppslutning om småpartiene på venstresiden og Frps svakeste skolevalg på 28 år, er overraskende sterke utslag. Standardforklaringen om at opposisjonsrollen gir mer slagkraft i paneldebattene i gymsaler og aulaer, har fortsatt si gyldighet.


Minileder: Elgfare

Utstyrt med baufil og vinkelsliper stjeler folk skilt som advarer mot fare for elg.

Helt uakseptabelt å elge seg inn på skiltene på denne måten.