I Sverige brytes sommerstillheten av en politisk krise, der mistillitsforslag mot statsråder i Stefan Løvens sosialdemokratiske regjering henger i luften. Sakens kjerne er IT-sikkerhet og mangel på sådan. Tidligere i måneden kom det for en dag at Transportstyrelsen, en faginstans under næringsdepartementet, hadde brutt flere sikkerhetslover da driften av IT-systemet ble overlatt til IBM gjennom såkalt outsourcing. Og via IBMs underleverandører har ikke-sikkerhetsklarert, østeuropeisk IT-personell fått tilgang til enorme mengder til dels følsomme opplysninger, blant annet om verditransporter, personer med hemmelig adresse og om grupper av jagerflygere.

For her handler det om ikke bare personers og institusjoners, men om rikets sikkerhet.

Samtidig varsles det innstramning i outsourcing, noe som vel strengt tatt er ivaretatt av lovverket allerede. Snarere er det bevissthetsnivået på alle plan som må strammes opp. Ved drifting av statlige så vel som store private dataregistre, må prinsippet om billigste anbud veies opp mot sikkerheten. Selvsagt. Statsminister Løfven kaller saken uten omsvøp for et ”havari”, ”skandale” brukes også. Med det som nå avdekkes, har den nærmest karakter av en planlagt skandale. Helst bør den bli en kraftig vekker.

Minilederen: Også du min skatt

Lofoten sliter med avføring, søppel og parkering på grunn av stort turisttrykk. Småkommuner har ikke råd til å ordne opp selv og vil innføre turistskatt, skriver VG.

Nå er det vel snart på tid å innføre skatt på det å innføre skatt.