Vi kan ikke glemme

Vi kan ikke glemme eller skru av følelsene når terroren rammer.

Da Folkebladet i helga gjenga bilder, ord og tanker rundt den forferdelige tragedien på Utøya gjør vi det i visshet om at vi som samfunn ikke har rett til å skru av våre følelsene overfor ungdommene som mistet livet fordi de var på ungdomsleir med AUF.

Folkebladet på lederplass 27. juli 2016
leder

MARKERING Fra 22. juli-markeringen på Setermoen.  Foto: Amund Hansen

Ordet «nummen» er ikke blant de mest brukte i det norske språket. Det betyr å ikke føle noe, å føle seg maktesløs, være lammet. Terror er ingen ny aksjonsform. Den har trolig eksistert nesten like lenge som menneskene. Organiserte voldshandlinger for å skape frykt er ikke nytt.

Terrordrap skjedde også for hundre år siden. Den russiske revolusjonsleder Lenin ga flere ganger ordre om massehenrettelser. Etterfølgeren Stalin var ansvarlig for at millioner på millioner av liv gikk tapt, slik også Hitler var det.

Det norske folk ble imidlertid ikke fra dag til dag oppdatert på hendelsene gjennom live-dekning, Twitter, TV og Facebook. Når barnefamilier på utflukt rammes av selvmordsbombere i Pakistan og India får vi vite om det i sanntid, men distansen fra oss så stor at det er lett å ikke la seg berøre.

Når dødelige aksjoner gjennomføres i Istanbul, Brussel og Paris - ledsaget av massiv mediedekning, kommer både tragediene og frykten nærmere oss selv.

Folkebladet-TV: Verdig markering fem år etter

Da 22. julimassakren på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet fant sted var det vi selv som ble rammet. Mange vil kjenne igjen følelsen av nummenhet fra tiden etter 22. juli. Det er en menneskelig reaksjon å ikke klare å ta inn over seg den frykteligste tragedie i nyere, norsk historie: 69 mennesker på sommerleir ble drept av en gjerningsmann med forvirrede meninger.

Det er forståelig at mange stenger av følelsene for tragedien når 50 uskyldige skytes på en klubb i Orlando eller når 84 mennesker mister livet under en lastebil i Frankrike.

Da Folkebladet i helga gjenga bilder, ord og tanker rundt den forferdelige tragedien på Utøya gjør vi det i visshet om at vi som samfunn ikke har rett til å skru av våre følelsene overfor ungdommene som mistet livet fordi de var på ungdomsleir med AUF. Vi har ikke rett til å overse hatefulle ytringer og trusler, enten de kommer fra rabiate rasister eller fra religiøse fantatikere.

Minilederen: Grøt

Ved den videregående skolen i Nordkapp skal elevene serveres grøt til frokost, i et forsøk på å få ned fraværet.

Elevene der oppe på Norges tak havner midt i smørøyet.