Nei, dessverre

Søndag og mandag går folk i Midt-Troms til urnene. I alle fall noen.

Da er det ikke rart at mange velger å lande på det som føles mest trygt i øyeblikket; Å fortsette som før.

Folkebladet på lederplass 28. mai 2016
leder

Dårlig valgoppslutning har vært gjennomgangsmelodien i stort sett alle kommuner som har kjørt folkeavstemning om kommunereformen.Det er grunn til å frykte det samme i Midt-Troms. Men forhåpentligvis kan den økte temperaturen i debatten vi har sett de siste dagene også føre til større oppslutning.

VALG Trolig blir det et massivt nei til sammenslåing av kommuner. 

For det er et viktig veivalg kommunene skal gjøre. Riktignok er folkeavstemningene bare rådgivende. Det betyr at kommunepolitikerne i realiteten kan gjøre hva de vil, også ”tale folket midt i mot”. Men det skal mye til for at et kommunestyre går i motsatt retning av hva folket mener, i alle fall dersom signalet er tydelig og flertallet er klart for enten nei eller ja til sammenslåing.

Man trenger ikke ha kompetanse som rakettforsker for å spå at det blir et klart nei til sammenslåing i de fleste kommuner i Midt-Troms. Spørreundersøkelser tyder på det, eksempelvis i Sørreisa. Kanskje kan utfallet bli et annet i èn eller flere av Senja-kommunene.

Folkebladet har tatt til orde for en storkommune i Midt-Troms. Vi tror det er viktig med en kraftsamling midt i fylket for å stå i mot suget fra Tromsø, Harstad og Narvik. Og vi tror de fleste av kommune i vår region er for små til å stå godt rustet for å møte framtidas utfordringer og krav.

På den annen side: Det er ikke vanskelig å forstå folks skepsis. Jan Tore Sanners prosjekt har gått fort fram, informasjonsstrategien har ikke vært god, og usikkerheten er stor ute i kommune-Norge om hva reformen egentlig vil bety, enten man står alene eller inngår giftemål.

Da er det ikke rart at mange velger å lande på det som føles mest trygt i øyeblikket; Å fortsette som før. Og mange tenker nok at dersom man sier ja nå, er løpet kjørt. Sier man nei, kan man alltids slå seg sammen med naboene senere.

Faren med en slik tankegang er selvsagt at man kan risikere å bli sammenslått med tvang. Eller at frieriet blir avslått. Eller at utfordringene framover blir så uoverstigelige at man er nødt til å handle i desperasjon. Det er uansett ingen god løsning.

Minilederen: Stå

Innbyggerne i samtlige kommuner i vår region kjøper mer sexleketøy enn landsgjennomsnittet, viser tall fra sinful.no.

Og vi som trodde at vi nordlendinger ”står han av”.