Sykeliggjørende

Vi bruker enorme summer på kosttilskudd.

Om legen konkluderer med at vi burde supplere vår daglige kost med tilskudd som følge av en eller annen sykdom, vil de fleste av oss løpe til nærmeste apotek.

Folkebladet på lederplass 8. des. 2015

TILSKUDD Nordmenn bruker tre milliarder kroner på kosttilskudd.  Foto: Jon Terje Eiterå

leder

Forskning gjennomført ved det UiT-baserte forskningssenteret NAFKAM viser at 70 prosent av befolkningen kjøper en eller annen form for kosttilskudd. Årlig svis det av nærmere tre milliarder kroner på piller, pulver og ulike typer drikker som er ment å supplere kostholdet.

I snitt bruker hver og èn rundt 1.400 kroner i året på vitaminer, mineraler og andre former for tilskudd.

Man skal selvfølgelig lytte til medisinske råd. Om legen konkluderer med at vi burde supplere vår daglige kost med tilskudd som følge av en eller annen sykdom, vil de fleste av oss løpe til nærmeste apotek. Men det enorme forbruket av vitaminer og mineraler skyldes ikke en syk befolkning. Det skyldes heller ikke en befolkning med behov for litt tran eller ekstra D-vitaminer gjennom en lang vinter med mørketid. Det skyldes mer en sykeliggjøring av helt normale tilstander, godt hjulpet av kvakksalvere og en mektig kosttilskuddsindustri.

Ifølge helsemyndighetene vil inntak av ekstra vitaminer og mineraler ha null helseeffekt for de aller fleste. At folk velger å hive tusenvis av kroner rett ut gjennom vinduet er likevel et heller lite problem i denne sammenhengen. Det samme kan sies om at for store doser i enkelte tilfeller kan være direkte skadelig.

Det virkelig store problemet er at det skapes og opprettholdes falske behov. Pillene gir næring – til å forsterke folks helseangst. Unger læres opp til at kroppen i utgangspunktet ikke er slik den burde være. At det å ikke føle seg frisk er en slags normaltilstand.

Kosttilskuddsindustrien påstår å kunne kurere lidelser folk ikke har. Hvorfor ikke forankre eventuelle behov for tilskudd gjennom medisinske råd fra lege? Hvorfor sykeliggjøre seg selv og sine barn? Hvorfor ikke heller bruke pengene på litt bedre og sunnere matvarer? Norske helsemyndigheter tar ikke feil når de påpeker at kosttilskudd normalt er unødvendig, så sant det ikke er påvist mangel på næringsstoffer – og så lenge man sørger for å ha et sunt og variert kosthold.

Minilederen: Inn for landing

Den mektige luftfartsorganisasjonen Airlines for America (A4A) ber den norske regjeringen stanse flyseteavgiften.

Regjeringen bør snarest planlegge en politisk nødlanding.