Sandras symbolpolitikk seirer

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Det er nå jobben begynner for Sandra Borch, også møkkajobben

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

Senterpartiets symbolpolitikk har seiret så det suser og tapt så det synger i regjeringsplattformen fra Hurdal.

Partiets vinnersaker er fylkesskilsmisser, høgskole på Nesna, helikoptrene på Bardufoss, mulig gjenåpning av politistasjoner og full rettrett for tingrettene — blant annet på Finnsnes. Tapersakene er Andøya flystasjon, sykehus på Ullevål og i Alta — og EØS-avtalen. Symbolsaker eller ikke — de er viktige, ikke minst vinnersakene for vår region.

Noen — først og fremst på sosiale medier — har til og med funnet ut at utnevningen av Sandra Borch som landbruksminister er en slags symbolsak. Hva de mener med det er umulig å forstå. For Sandra Konstance Nygård Borch (33) fra Lavangen er en drivende dyktig politiker, som har opparbeidet seg solid politisk kunnskap og pondus. Hun har den uvurderlige og nesten eventyrlige evnen (i alle fall for politikere) til å være vanskelig å målbinde og ivrig lyttende — på samme tid. Og på samme måte også være både insisterende og ydmyk.

Hun byr på seg sjøl. Med sine 1,42 på strømpelesten har hun en selvironi som avvæpner og ufarliggjør hennes handikap — hun lagde selv et hysterisk morsomt nummer av at hun måtte stå på en ølkasse for å rekke opp til mikrofonen på talerstolen i kommunestyret i Lavangen. At hun har vært lettkledd kalenderpike for Senterungdommen, deltatt i «Skal vi danse» og posert i ulveskinnspels kunne selvsagt truffet henne som en boomerang akkurat nå. Men kjenner vi Sandra rett bryr det henne sånn cirka midt på ryggen.

TYDELIG: «Dette landet har fått en tydelig Troms-politiker som ny landbruksminister». Torsdag takket hun av sin forgjenger, Olaug Bollestad, KrF.  Foto: Cornelius Poppe, NTB

Hennes livshistorie inneholder også krevende og følelsesladede perioder — som den elleville krangelen mellom henne som leder for Senterungdommen og Sp-leder Liv Signe Navarsete, gjenforeningen med sin biologiske far, en lang rekke operasjoner for å rette opp skjeve bein og skjev rygg, trakassering på sosiale medier, bråk rundt hennes inntreden i Tromsø-politikken og mye, mye mer som har nådd opp i mediene.

Men hun er jo først og fremst politiker av hel ved, med fire år på Stortinget, leder for Senterungdommen fra 2011 til 2013, lang fartstid i kommune- og fylkespolitikken og utdannelse som jurist. Og ikke minst relevant for utnevnelsen denne uka: Hun er vokst opp på gård og kjenner bondens tøffe hverdag ut og inn. Akkurat det blir lagt stor vekt på i de første reaksjonene fra landbrukets ulike aktører og organisasjoner — som ikke alltid er de enkleste å tilfredstille ved slike anledninger.

HJEMME: «Hun er vokst opp på gård og kjenner bondens tøffe hverdag ut og inn».   Foto: Rune Ottarsen

Det hersker uansett ingen tvil om at dette landet har fått en tydelig Troms-politiker som ny landbruksminister. Boblende av både energi, arbeidslyst og gjennomføringskraft venter hun helt sikkert utålmodig på å gå løs på store oppgaver i et, spesielt for Senterpartiet, svært viktig departement.

Og man kan allerede se spor etter noen av hennes store kampsaker — en reverspolitikk for helikoptrene på Bardufoss, fylkes- og kommunesammenslåinger, politiet og tingrettene. Det er mange i Sp som har ment mye om disse sakene, men ikke så sterkt og gjentakende som Sandra Borch. Politisk utholdenhet, heter det — hun har ikke kastet bort tiden med kompromisser på disse områdene.Så gjenstår det å se hvordan hun manøvrerer seg i det kanskje aller mest krevende terrenget på hennes statsrådspost, i det eksplosive spenningsfeltet mellom rovdyr og husdyr.

Landbruksnæringen både lokalt og nasjonalt liker utnevnelsen av Borch. Aktørene i landbruket mener hun har god innsikt i næringa. At hun er vokst opp på gård og aktivt hjelper til i fjøset hjemme i Lavangen er lagt merke til — i en av kommunene i landet som har hatt den kraftigste nedbyggingen av landbruket i forhold til antall bruk og folketall, så vidt over 1.000 innbyggere. Og det gamle (og snart «nye») hjemfylket hennes, Troms, har opplevd den største nedgangen både i bruk og produksjon i Norge.

REVERS: «Man kan allerede se spor etter noen av hennes store kampsaker — en reverspolitikk for helikoptrene på Bardufoss».  Foto: Stian Andrè Lund

At tromsbøndene har store forventninger til sin «egen» landbruksminister er derfor helt naturlig. Men samtidig innebærer det at hun får et betydelig press på seg framover — for å bedre forholdene i en hardt prøvet næring. Allerede torsdag var leder Tone Rubach i Troms Bondelag ute og oppfordret bønder som fortsatt klamrer seg fast i yrket, men som vurderer å legge ned gårdsdrifta, til å avvente for å se om den nye landbruksministeren leverer i tråd med lovnadene i den nye regjeringsplattformen.

Forventningspress? Ja visst, og en viss prestasjonsangst er det vel grunn til å ha for Sandra Borch. Hun og hennes parti har vært svært kritiske i opposisjon til de borgerlige, og lovet gull og grønne skoger hvis og når de får makt. Det har Borch og Sp nå fått, og noen gode erklæringer med adresse Hurdal er allerede kommet.

Men mye — svært mye — gjenstår. Det er nå jobben begynner for Sandra Borch, også møkkajobben.

Påtroppende statsminister Jona Gahr Støre presenterte torsdag de nye statsrådene. Slik presenterte han Sandra Borch (Sp) fra Lavangen.

Sandra Borch (Sp) fra Lavangen ble i dag presentert som ny landbruksminister. Etter Kongen i statsråd klokka 12 kom den nye regjeringa ut på Slottsplassen. Se sendinga i opptak.